مجله پزشکی-سلامت ایرانیان آمریکا
ads

سرطان دهان

تاریخ ارسال : ۱۴ فروردین ۱۳۹۸

فهرست مطالب

سرطان دهان جزو سرطان هاي شايع قرار نمي گيرد زيرا تنها حدود 3 % کل سرطان هايي را که هر ساله در ايالات متحده تشخيص داده مي شوند تشکيل مي دهد. با اين حال چون مي توان از بيشتر موارد اين سرطان پيشگيري کرد، شايسته است که به بحث در مورد آن پرداخته شود. در ايالات متحده از هر صدهزار فرد بالغ بين ده تا يازده نفر به اين سرطان مبتلا مي شوند که حدود 49700 مورد جديد را شامل مي شود. بيماري به طور مشخصي در مردان بيشتر از زنان ديده مي شود. از آنجا که ماه آوريل ماه اطلاع رساني در مورد اين سرطان مي باشد، در اين مقاله در مورد سرطان دهان توضيح خواهيم داد.

   

تعريف سرطان دهان (Oral Cancer)

سرطان  هايي که منشا اوليه و شروع آنها از زبان، زير زبان، لثه ها و بافت هاي داخل دهان و گلو باشند، به عنوان سرطان دهان شناخته مي شوند. با بالا رفتن سن، خطر ابتلا افزايش مي يابد، ولي بسياري از مبتلايان سابقه کشيدن سيگار، نوشيدن زياد الکل يا عفونت با ويروس پاپيلوماي انساني (HPV) را دارند.

   

علائم بيماري

اگر کسي هر يک از علائم زير را براي بيش از دو هفته داشته باشد، بهتر است به يک پزشک يا دندانپزشک مراجعه کند زيرا سرطان دهان مي تواند با علائم زير شروع گردد:

  • وجود يک زخم، ساييدگي، توده يا بافت ضخيم شده در دهان، لب، زبان يا گلو

  • وجود يک لکه سفيد يا قرمز در دهان

  • احساس گيرکردن چيزي در گلو که بهبود نمي يابد

  • مشکل داشتن در جويدن يا فروبردن غذا

  • مشکل داشتن در حرکت دادن فک يا زبان

  • بي حسي زبان يا ساير بخش هاي دهان

  • ورم كردن فك

  • احساس درد در يک گوش بدون از دست دادن حس شنوايي يا کاهش آن  

دلايل ايجاد سرطان دهان

کشيدن سيگار و نوشيدن الکل

مصرف هر نوع از تنباکو و کشيدن سيگار، خطر ابتلا به اين سرطان را افزايش مي دهد. نوشيدن الکل فراوان در درازمدت نيز همين اثر را دارد. افرادي که هم سيگار مي کشند و هم زياد الکل مي نوشند، در معرض خطر بيشتري قرار دارند.

عفونت با ويروس پاپيلوماي انساني  (HPV)

برخي تحقيقات وجود ارتباط بين عفونت با ويروس HPV (که از طريق رابطه جنسي منتقل مي شود) را با ابتلا به سرطان دهان نشان داده  اند. نقش ويروس HPV نوع 16 در بروز سرطان دهان بيشتر در اين تحقيقات مطرح بوده است.

سن

افزايش سن خطر ابتلا را افزايش مي دهد. سن بيشتر افراد مبتلا بالاي 40 سال مي باشد.

نور خورشيد

تابش دراز مدت نور خورشيد بر لب ها ممکن است باعث ايجاد سرطان لب شود.

رژيم غذايي

افرادي که رژيم غذايي آنها حاوي مقادير کافي از سبزيجات و ميوه ها نمي باشد، به ميزان کافي ويتامين و مواد آنتي اکسيدان مصرف نمي کنند و بنابراين در معرض خطر ابتلا به سرطان دهان قرار مي گيرند.

   

تشخيص

تشخيص زودرس اين بيماري بسيار مهم است زيرا سرطان دهان مي تواند به سرعت پيشرفت نمايد و به ساير نقاط بدن گسترش پيدا کند. از اين رو بهتر است با مشاهده علائم بالقوه بيماري که ذکر گرديد، به پزشک يا دندانپزشک مراجعه شود، زيرا با معاينه دقيق دهان، گلو، لب ها، صورت و گردن مي توان ضايعاتي را که مشکوک به سرطان مي باشند، شناسايي نمود و اقدامات لازم را در مورد آنها انجام داد.

   

درمان

درمان سرطان دهان به کمک شيمي درماني، پرتودرماني و جراحي انجام مي گيرد. بسته به نوع سرطان و ميزان پيشرفت آن ممکن است از روش هاي فوق به تنهايي يا همراه يکديگر استفاده نمود.

از روش هاي جديد درماني مي  توان به شيمي درماني هدفمند اشاره کرد که طي آن دارو به شکلي هوشمند تنها بر سلول هاي سرطاني اثر مي کند و باعث از بين رفتن سلول هاي سالم بدن نمي شود.

اين درمان عوارض ناخواسته کمتري نسبت به روش هاي قديمي شيمي درماني دارد. درمان سرطان دهان ممکن است با همکاري گروهي از متخصصان شامل جراح فک و صورت، جراح پلاستيک و ترميمي، متخصص سرطان شناسي (اونکولوژيست)، متخصص پرتودرماني، دندانپزشک، متخصص گفتاردرماني، پرستاران، متخصص تغذيه و مشاور روانشناسي انجام شود.

   

پيشگيري

بهترين راه پيشگيري از سرطان دهان، اجتناب از کشيدن سيگار و نوشيدن بيش از حد الکل مي باشد. کنترل روابط جنسي و پرهيز از رابطه جنسي پرخطر نيز ممکن است جلوي عفونت با ويروس HPV و ابتلا به سرطان دهان را بگيرد. رژيم غذايي سرشار از سبزيجات، ميوه  ها و فيبرهاي غذايي نيز در پيشگيري از اين سرطان موثر مي باشد.

اميدواريم که خوانندگان اين مقاله با به کار بستن دستورات فوق در مورد خود و آگاهي بخشي به ديگران، به کاهش تعداد مبتلايان به سرطان دهان کمک نمايند.

منبع

https://www.nidcr.nih.gov/health-info/oral-cancer/more-info

https://www.nidcr.nih.gov/research/data-statistics/oral-cancer/incidence

کلمات کلیدی :
اشتراک گذاری :

ارسال نظر