مجله پزشکی-سلامت ایرانیان آمریکا
ads

بیماری هوچکین یا سرطان لنفوم هوچکین

تاریخ ارسال : ۰۷ خرداد ۱۴۰۲

بیماری هوچکین / Hodgkin's disease

هرساله حدود 2100 نفر در بریتانیا به بیماری هوچکین یا همان لنفوم هوچکین مبتلا می‌شوند. این بیماری که می‌تواند هر کسی را با هر شرایطی مبتلا کند، در دسته بیماری‌های خطرناک قرار گرفته و توجه بسیار زیاد را می‌طلبد. در این مقاله از مجله پزشکی سلامتی سیب با تکیه بر اطلاعات پزشکی، بیماری هوچکین را مورد بررسی قرار داده به همه علائم، دلایل و راه‌های درمان آن اشاره خواهیم کرد؛ با ما همراه باشید.

 

بیماری هوچکین چیست؟

مهم‌ترین وظیفه سیستم ایمنی بدن ما، مقابله با میکروب‌‌ها و عوامل بیماری زا است. این کار به وسیله شبکه‌ای گسترده به نام سیستم لنفاوی صورت می‌گیرد که خود شامل مجموعه‌‌ای از رگ‌ها، غده‌ها، مغز استخوان، ارگان‌های لنفاوی و مایعی به نام لنف است.

میکروب‌ها بعد از ورود به بدن ما توسط سلول‌‌های سیستم ایمنی جمع آوری شده و به غدد لنفاوی منتقل می‌شوند که در آنجا توسط مجموعه‌ای از سلول‌های ایمنی، کشته شده و از بین می‌روند. اگر این شبکه پیچیده به درستی عمل نکند، فرد توانایی مقابله با عوامل بیماری زا را نداشته و به سرعت دچار انواع عفونت‌ها خواهد شد.

بیماری هوچکین (Hodgkin’s Disease) یا لنفوم هوچکین، نوعی از سرطان خون و سیستم ایمنی موسوم به سرطان لنفوم است که ممکن است هرکدام از اجزای سیستم لنفاوی بدن از جمله غده‌های لنفاوی، مغز استخوان و یا طحال را درگیر کند. نوع دیگری از سرطان لنفوم که به نام لنفوم غیر هوچکین شناسایی شده است، نسبت به بیماری هوچکین، بدخیم‌تر است؛ با این حال هدف ما در این مقاله بر روی این خواهد بود که سرطان لنفوم هوچکین چیست و چگونه می‌توان با آن مقابله کرد.

نوعی دیگر از بیماری هوچکین تحت عنوان بیماری هوچکین غیر کلاسیک (NLPHL) شناخته می‌شود. NLPHL یک بیماری نادر است و رفتار آن با توجه به نوع سلول‌های درگیر شده و واکنش آن‌ها متفاوت است. گفتنی است که روش‌های درمانی نوع غیر کلاسیک با نوع کلاسیک بیماری هوچکین نیز ممکن است متفاوت باشد.

 

لنفوم-چیست

 

علت بیماری هوچکین چیست؟

سرطان، یک بیماری وابسته به ژنتیک و محیط زندگی و کار فرد شناخته شده است. سرطان لنفوم نیز از این قاعده مستثنی نیست. گرچه علت این بیماری به صورت قطعی شناخته شده نیست، ولی ابتلا به بیماری‌هایی نظیر ایدز و یک بیماری موسوم به مونونوکلئوز عفونی که از علائم آن گلودرد شدید است، در کنار یک استعداد ژنتیکی می‌تواند فرد را مبتلا به سرطان لنفوم هوچکین کند. به لحاظ شغلی، افرادی که در تماس با ماده شیمیایی بنزن هستند نیز ریسک بالایی در ابتلا به این بیماری دارند.

 

علائم سرطان لنفوم هوچکین چیست؟

این بیماری در افراد بین 15 تا 30 سال و نیز بالای 55 سال شیوع بیشتری داشته و مردان نسبت به زنان بیشتر در خطر ابتلا به آن قرار دارند. شاید بتوان گفت مهم‌ترین علامت این بیماری که باعث می‌شود فرد بیمار در مراحل اولیه به پزشک مراجعه کند، بزرگ شدن غده‌های لنفاوی در گردن باشد. غده‌های لنفاوی مراکز تجمع سلول‌های ایمنی برای مبارزه با میکروب‌ها هستند. بزرگی غده‌های لنفاوی گردن که در این بیماری دیده می‌شود بدون درد است ولی اگر فرد الکل مصرف کند، بزرگی غده‌های لنفاوی دردناک خواهد بود و این امر یک نشانه مهم برای تشخیص این بیماری توسط پزشک است.

از علائم کمتر شایع این بیماری می‌توان به قرمزی و زخم شدن پوست ساق پا و یا زردی اشاره کرد. علاوه بر آن فرد مبتلا به هوچکین می‌تواند علائمی مانند خارش، تب رفت و برگشتی که به نام تب Pel-Ebstein نیز شناخته می‌شود، تعریق شدید شبانه، کاهش وزن محسوس یا خستگی در انجام کارهای روزانه از خود نشان دهد.

 

پزشک چگونه بیماری هوچکین را تشخیص می‌‌دهد؟

سیر تشخیص بیماری از نمونه برداری غده‌های لنفاوی بزرگ شده شروع می‌شود که به دو صورت Core Needle Biopsy (به وسیله سوزن) یا Excisional Biopsy (نمونه برداری کامل غده لنفاوی) توسط پزشک انجام می‌شود. نمونه‌های جمع آوری شده به آزمایشگاه پاتولوژی و بافت شناسی منتقل می‌شوند و بررسی میکروسکوپی، وجود سلول‌های سرطان لنفوم را مشخص خواهد کرد. این سلول‌ها که با نام رید اشتنبرگ (Reed Sternberg) شناخته می‌شوند، نمای بافت شناسی خاصی در زیر میکروسکوپ شبیه به چشمان جغد دارند. این سلول‌ها مولکول‌های خاصی را در سطح خود بروز داده که به ما اجازه می‌دهند آن‌ها را شناسایی کرده و از بین ببریم.

 

همچنین بخوانید
تشخیص انواع سرطان تنها با یک آزمایش: رویا یا واقعیت؟

 

مراحل و سطوح

بعد از تشخیص قطعی سرطان لنفوم در فرد، پزشک معالج باید وجود یا عدم وجود گسترش سرطان را به سایر ارگان‌ها و اعضای لنفاوی بدن تعیین کند. این کار برای برنامه‌ریزی درمانی اهمیت بسیاری دارد. برای این منظور از تکنولوژی سی تی اسکن  (CT-scan) و نیز PET-scan استفاده می‌کند. ممکن است سرطان، کبد، طحال یا غدد لنفاوی داخل شکم فرد را درگیر کرده باشد که در این صورت نوع درمان می‌تواند متفاوت باشد. پزشک همچنین با گرفتن شرح حال بیمار، میزان تغییر در فعالیت‌های روزانه فرد را سنجیده و بر اساس آن، برای درمان بیماری هوچکین برنامه‌ریزی می‌کند. به طور کلی اما، بیماری  هوچکین چهار سطح مختلف را شامل می‌شود:

سطح اول (سطح اولیه): این سطح از بیماری بدان معناست که سرطان فقط در یک منطقه غده لنفاوی یا یک منطقه از یک ارگان تشخیص داده شده است.

سطح دوم (بیماری پیشرفته محلی): به این معناست که سرطان به دو منطقه غده لنفاوی در یک قسمت دیافراگم، عضله‌ای که در زیر ریه‌ها قرار دارد، گسترش یافته است یا اینکه در یک منطقه غده لنفاوی و ارگان نزدیک به آن تشخیص داده شده است.

سطح سوم (بیماری پیشرفته): در این سطح، بیماری هم در پایین و هم در بالای دیافراگم به یک منطقه غده لنفاوی رشد کرده و یا در یک غده لنفاوی و ارگانی که در جهت مخالف آن قرار دارد، تشخیص داده شده است.

سطح چهارم (بیماری گسترده): در این سطح سرطان از غدد لنفاوی فراتر گسترش یافته و به ارگان‌های دیگر مثل مغز استخوان، کبد یا ریه‌ها رسیده است.

 

هوچکین-چیست

 

بهترین روش درمان بیماری هوچکین چیست؟

درمان سرطان لنفوم هوچکین تا حد زیادی به سطح پیشرفت بیماری بستگی دارد اما روش‌های درمانی متداول برای این بیماری شیمی‌درمانی و پرتو درمانی را شامل می‌شوند.

در پرتودرمانی از پرتوهای انرژی بالای اشعه برای از بین بردن سلول‌های سرطانی استفاده می‌شود. شیمی درمانی اما کاربرد داروهایی را شامل می‌شود که می‌توانند سلول‌های سرطانی را از بین ببرند. بسته به نوع دارو، داروهای شیمی درمانی ممکن است به صورت خوراکی یا تزریقی در این راهکار درمانی مورد استفاده قرار گیرند.

اگر به NLPHL مبتلا باشید، ممکن است در مراحل اولیه بیماری، پرتودرمانی به تنهایی برای بهبود شرایط شما کافی باشد زیرا این نوع بیماری نسبت به نوع کلاسیک با سرعت کم‌تری گسترش پیدا می‌کند.

در صورت جواب ندادن پرتودرمانی و شیمی‌درمانی، از ایمونوتراپی و یا درمان با پیوند سلول‌های بنیادی نیز استفاده می‌شود. در درمان با سلول بنیادی، سلول‌های سالم جایگزین سلول‎‌های سرطانی درون مغز استخوان خواهند شد.

بعد از درمان، ممکن است پزشک برای مدتی بیمار را تحت نظر قرار دهد که به همین دلیل، بسیار مهم است تمام جلسات ملاقات با پزشک خود و داروهای تجویز شده بعد درمان را جدی بگیرید.

 

نرخ بقای سرطان لنفوم هوچکین

سرطان هوچکین از نرخ بقای بالایی برخوردار است. به طور میانگین، 86 درصد از بیماران مبتلا به این بیماری عمر بقای 5 ساله و 80 درصد آن‌ها عمر بقای 10 ساله تجربه خواهند کرد و این در شرایطی است که اگر بیماری در مراحل اولیه تشخیص داده شود، عمر بقای 5 ساله می‌تواند تا 90 درصد افزایش یابد.

 

بیماری هوچکین یا سرطان خون

بیماری هوچکین یک نوع از سرطان خون و سیستم ایمنی موسوم به سرطان لنفوم است که ممکن است هرکدام از اجزای سیستم لنفاوی بدن از جمله غده‌های لنفاوی، مغز استخوان و یا طحال را درگیر کند. با اینکه این بیماری خطرناک است و می‌تواند موجب مرگ شود اما شانس درمان آن نیز بسیار بالا است. پرتو درمانی و شیمی‌درمانی متداول‌ترین روش درمان سرطان هوچکین هستند که به وسیله آن‌ها بین 80 تا 90 درصد مبتلایان، تا 5 سال پس از تشخیص بیماری به زندگی خود ادامه خواهند داد.

 

منابع

ncbi.nlm.nih.gov
nhs.uk

سوالات متداول در مورد بیماری هوچکین

بیماری هوچکین چیست؟

بیماری هوچکین یک نوع از سرطان خون و سیستم ایمنی موسوم به سرطان لنفوم است.

هوچکین چیست؟

بیماری هوچکین (Hodgkin's Disease) یا لنفوم هوچکین، نوعی از سرطان خون و سیستم ایمنی موسوم به سرطان لنفوم است که ممکن است هرکدام از اجزای سیستم لنفاوی بدن از جمله غده‌های لنفاوی، مغز استخوان و یا طحال را درگیر کند.

بهترین روش درمان بیماری هوچکین چیست؟

درمان سرطان لنفوم هوچکین تا حد زیادی به سطح پیشرفت بیماری بستگی دارد اما روش‌های درمانی متداول برای این بیماری شیمی‌درمانی و پرتو درمانی را شامل می‌شوند.

اشتراک گذاری :

ارسال نظر

  • سیما عزیزژ گفت:

    سلام همسرم ۵۳ ساله هستش ۲۱ سال پیش دچار بیماری هوچکین شد ۱۲ مرحله شیمی درمان شدخدارو شکر درمان شد الان دقیقا همان جای قبلی که گردن سمت چپ نمونه برداری کرد ورم کرده وصفت هستش آیا احتمال دارد که عود کرده باشه؟

    • admin گفت:

      بله ممکن است.
      برای بررسی دقیق تر با پزشک متخصص مشورت نمایید.

  • نازی گفت:

    آیا بیماری هوچکین قابل برگشت هست؟
    مردان دارای بیماری هوچکین عقیم هستند؟

    • admin گفت:

      سلام
      در بیماری هوچکین ، پس از درمان به دلیل عوارض ناشی از رادیوتراپی یا شیمی درمانی، دچار سرطان ثانویه مثل سرطان غدد لنفاوی یا سرطان خون می شوند.

  • ل.ق گفت:

    بیماری هوچکین خطرناک است یا غیر هوچکین

    • admin گفت:

      امید به زندگی لنفوم غیر هوچکین کمتر است
      میزان شیوع لنفوم هوچکین کم است، بیشتر موارد شامل لنفوم غیر هوچکین است

  • مهدی گفت:

    بیماری هوچکین خطرناک است یا غیر هوچکین

    • admin گفت:

      امید به زندگی لنفوم غیر هوچکین کمتر است
      میزان شیوع لنفوم هوچکین کم است، بیشتر موارد شامل لنفوم غیر هوچکین است

  • ناجیه علوانی گفت:

    سلام وخسته نباشی پدرم 62ساله اش چندسال پیش زیوبغلش غده داشت ولی الان سمت راست چانه اش غده ی لنفاوی هوچکین درامده ولی الان نیاز به عمل داره یانه

    • admin گفت:

      حتما به متخصص انکولوژی مراجعه کنید و نظر تخصصی ایشون جویا شوید.

  • امیر الوندی گفت:

    سلام وقت بخیر آیا لنفوم هوچکین nodular sclerosis جز سرطان های بد خیم به حساب میاد؟

    • admin گفت:

      بله، لنفوم هوچکین و غیر هوچکین سرطان بدخیم، لنفوسیت ها است

  • Reyhaneh گفت:

    با سلام مادرم غده های زیادی در بدنش در اومد وگفتن که سرطان نوع غدد لنفاوی و در عرض دو ماه از پا درش اورد یه غده از تو گردن تخلیه کردن درصورتی که میگن نباید به غدد لنف دست زد که باعث فعالشدن بقیه غدد بشه …مادر من یک ماه بیمارستان بستری بود و اولین شیمی رو انجام داد و گفتن همه درمان به شیمی اول بستگی داره اگر روندش مثبت بود امیدی ب زندگیش هست …که روند بهبود بعد شیمی اول عالی بود غده در طحال بود که باعث زردی بدن و بی حال و بی جونی مادرم شده بود …چندین بار تپ انجام دادن و واقعا روند بهبودش عالی بود از ای سی یو به بخش منتقل شد که ترخیص بشه بریم خونه که در بخش خون ریزی شدید گرفت و اصلا نفهمیدیم علت خون ریزی چی بود پرستارها اصلا رسیدگی نکردن دکتر دیر اومد بالا سرش بعد از یک روز خون ریزی فوت شد …در عین ناباوری که ما خواستیم مرخصش کنیم علت این خون ریزی چی میتونه باشه بی زحمت اگر میشه پاسخ بدین که واقعا هنوز باورش برامون سخت

    • admin گفت:

      مشکل مادر عزیز شما یک بحث فوق تخصصی است، حتما زیر نظر فوق تخصص و پزشک معالج پیگیری کنید

  • مهدی گفت:

    سلام خسته نباشید.من در سن ۱۶سالگی موقع ورزش یک ضربه به مچ پام خورد و کمی ورم کرد.بعد ازمدتی ورم ادامه پیدا کرد تا پایین زانو و بعد پای دیگرم هم ورم کرد .همه متخصصین تشخیص تنگی عروق لنفی در اندام تحتانی دادن(پا فیلی) الان ۴۰سالمه و هنوز درگیرم .دکترها هم گفتند که درمان نداره . آیا با جراحی هم نمیشه این بیماری رو درمان کرد؟ ممنون

    • admin گفت:

      سلام، این مشکل میتونه علت های زیادی داشته باشه. ترجیحا برای اقدام درمانی به جراح متخصص عروق مراجعه کنید

  • منا گفت:

    چند درصد احتمال درمان کامل هوچکین هست

    • admin گفت:

      بر اساس جواب اسکن pet، گسترش لنفاتیک تومور، درگیر شدن کبد یا طحال یا استخوان، و وضعیت عملکردی فرد متفاوته

  • مریم گفت:

    سلام
    من تو 19 سالگیم به این بیماری مبتلا شدم. اولش خیلی ترسیدم اما هر دکتری رفتیم گفتن هوچکین یکی از خوش خیم ترین سرطان هاست و حتما خوب میشی.
    ۶ماه شیمی درمانی شدم و کنارش مراقبت های مکمل طب سنتی رو هم انجام دادم، زیر نظر متخصص البته. الان دو ساله که خوب خوبم خدا رو شکر.
    درمورد عوارض باید بگم این بیماری خودش باعث ناباروری نمیشه. اما اصولا داروهایی که استفاده میشن برای سرطان یه سری شون ناباروری میارن که البته تو اکثر موارد موقتی است و. بعد از مدتی رفع میشه. ما توی اقواممون هم داشتیم آقایی که شیمی درمانی کرد و بعداز بهبود دوبار صاحب فرزند شد. خلاصه که جای نگرانی نداره اصلا.
    تغذیه و روحیه بیمار از هر درمانی موثر تره.

  • محمد کمالی گفت:

    سلام دوستان.من ۴۵ سالمه ۲۷ سال پیش هوچکین گرفتم وبعد ۲۵ جلسه رادیو تراپی کاملا خوب شدم وبچه دار هم شدم

  • محمد کمالی گفت:

    سلام.من۴۵ سالمه.۱۸ سالگی هوجکین گرفتم وبعد ۲۵ جلسه رادیو تراپی کاملاخوب شدم.در ضمن بچه دار هم شدم..روحیه وتوسل حرف اول را میزند

  • ندا رحیمی گفت:

    سلام همسرم 26سالشه مبتلا به بیماری هوچکین غیر کلاسیک گرید 2هست تا چند سال ممکنه این بیماری بر نگرده دکتر شش جلسه شیمی درمانی ارچاپ نوشتن و گفتن بعدش با اسکن میگن نیاز به پرتو درمانی هست یانه خدارو شکر جلسه دوم تمام بر امدگی روی گردن ازبین رفته میخام بدونم چند سال ممکنه این بیماری بر نگرده

    • admin گفت:

      سلام میزان عود بستگی به استیج یا مرحله بیماری داره
      ولی اگر جلسات کموتراپی کامل شده باشن حدود ۷۰ تا ۸۰ درصد رمیسیون یا بهبودی داره که از این درصد ممکنه طی ۵ سال آینده ۲۰ تا ۴۰ درصد مجددا عود کنن بنابراین باید با فواصل منظم طبق توصیه پزشک pet scan انجام بشه
      موفق باشید

  • Mas گفت:

    سلام وقت بخیر من 21سالمه و سال 99دچار هوچیکن شدم با 12جلسه شیمی و 20جلسه پرتو پایان درمان گرفتم میخواستم بدونم منظورتون از نوشته چیه که بعد اتمام درمان بقای عمر 5تا10ساله؟

    • admin گفت:

      سلام بقای عمر ۵ ساله یه شاخص آماری است که بر اساس مطالعات اپیدمیولوژی بدست میاد
      و نشون میده در این مدت چند درصد بیماران چه با درمان چه بی درمان زنده میمونند