تاریخ ارسال : ۲۲ مهر ۱۴۰۰
گذار به سمت والد شدن فرآیندی استرس زا است. با بدنیا آمدن نوزاد زندگی در تمامی ابعاد تحت تاثیر قرار می گیرد، نیازهای شما (جسمانی و روانشناختی) و انتظاراتی که شما دارید و یا از شما دارند هیچکدام مانند قبل نیست و یا اینکه هیچ کدام را قبلا تجربه نکرده اید. پس جای تعجب ندارد که روابط زوجین نیز بعد از تولد فرزند به طور طبیعی دچار تغییراتی گردد.
از زمان کودکی فراوان این پیام ضمنی را از اطرافیان دریافت کرده ایم، که با به دنیا آمدن فرزند، زندگی شیرین تر و زیباتر می شود، گویی فرزند به مانند کلیدی است که با ورود او، تمامی مشکلات به یکباره حل می شود. اما بر اساس پژوهش ها، در دنیای پر مشغله امروز تولد فرزند چالش های بسیاری (حتی برای زوج های که قبل از تولد فرزند ارتباط خوبی با یکدیگر داشته اند) با خود به همراه دارد، که در صورت عدم آگاهی، آمادگی و آموزش های لازم در این زمینه می تواند حضور کودک بصورت کوتاه مدت و حتی بلند مدت رضایتمندی از رابطه را کاهش دهد. برای زوج هایی که فکر می کردند بچه دار شدن آنها را به هم نزدیک می کند، این امر به ویژه گیج کننده و ناامید کننده اسـت. و این سوالات پیش می آید که چرا والد شدن چنین تأثیر مهمی در ازدواج دارد؟ و اینکه چگونه می توان ارتباط خود را حفظ کرده و در عین حال به وظایف والدینی خود رسیدگی کرد؟
تغییر و اضافه شدن نقش ها، خستگی زیاد، تغییر تصویر بدنی خانم ها از خودشان در اثر تغییرات حاصل شده از بارداری و زایمان، تغییرات رابطه جنسی و هورمونی، بی خوابی، افسردگی و سایر تغییرات خلقی بعد از زایمان زنده نگه داشتن عشق، شور و نشاط در رابطه را برای زوجین سخت می کند. با متعهد شدن به برخی رفتارها و فعالیت ها زوجین می توانند از رابطه خود مراقبت کرده و از بسیاری از بحث و مجادله ها جلوگیری کنند. در این دیدگاه ابتدا تمرکز بر انجام رفتارهای کوچک و مثبت به جای صرفا تمرکز و حذف رفتارهای مشکل زا می باشد. چرا که رفتارهای به ظاهر کوچک اما مداوم موجب ایجاد عشق، نشاط، شادی، رضایتمندی در رابطه و همچنین ایجاد احساس قدردانی در طرف مقابل می گردد. در ذیل در مورد اقداماتی که می تواند به شما در این زمینه کمک کند می پردازیم.
فهرست مطالب
پذیرش تغییر در زندگی
یکی از اولین قدم ها این است که بپذیریم با تولد فرزند، سازمان زندگی دچار تغییر می گردد و شرایط مانند قبل نیست. پس بهتر است گذشته و حال را با یکدیگر مقایسه نکرده و انتظارات خود را بر اساس امکانات حاضر و به دور از کلیشه های فرهنگی و بصورت واقع بینانه ای تنظیم کنیم.
تقسیم انجام امورات منزل
تقسیم عادلانه کارهای منزل و وظایف مربوط به فرزند بین هر دونفر بسیار حائز اهمیت است. با توجه به اینکه بعد از تولد نوزاد مادر مسئولیت های بیشتری بر عهده دارد داشتن همدلی، همراهی و حمایت توسط همسر و تمرکز بر تعیین نقش ها می تواند نقش مهمی در پیشگیری از بحث های روزانه داشته باشد.
شیوه تعامل زوجین (فرآیند سازگاری)
نحوه تعامل زوجین برای برطرف کردن تعارضات و روش حل مسئله پس از تولد نوزاد بسیار مهم است. بهتر است زوجین قبل از اینکه تصمیم به بچه دار شدن بگیرند، روشهای تعامل خود را بررسی کنند و در صورت نارکارآمد بودن آن، با گذراندن دورههای آموزشی، مهارتهای زناشویی برای ورود به دنیای جدید والدگری را کسب کنند.
برنامه ریزی برای داشتن اوقات خوش دونفره
داشتن یک روتین جدید بعد از زایمان (احتمالاً با روتین شما قبل از تولد فرزند بسیار متفاوت است) و داشتن برنامه ریزی برای زمان های دونفره با کیفیت، بین زوجین بسیار مهم است. یکی از نکاتی که توسط بسیاری از درمانگران پیشنهاد شده داشتن یک برنامه برای اینکه زوجین با یکدیگر زمان دو نفره داشته باشند، به جایی که صبر کنند، تا این زمان پیش آید. از آنجا که برنامه ریزی این زمان با توجه به تغییرات پیش آمده در برنامه زوجین و تغییر اولویت ها به راحتی قابل برنامه ریزی نیست، پس در اینجا تاکید این زمان بندی بر کیفیت است تا کمیت.
کلام آخر
در پایان باید تاکید کرد که والد شدن فرآیندی بسیار استرس زا می باشد و داشتن انتظارات غیرواقع بینانه از خود و همسرمان این مسیر را پیچیده تر می کند. زوجین همواره باید این مسئله را به خاطر داشته باشند که کاهش ارتباطات زناشویی در این دوران عادی است و گاهی اجتناب ناپذیر است و مدیریت هوشمندانه ای را برای بهبود رابطه میطلبد. پس، در صورت احساس ناامیدی، یا ترس، در مورد احساسات خود صحبت کرده و ناامید نباشید. در این مسیر می توان بازهم با هم صمیمی ماند اما با تلاش بیشتر یا به روش دیگر. همچنین در صورت نیاز به مشاور و یا روانشناس متخصص در این حوزه مراجعه کنید.
دکتر ساره بهزادی پور