مجله پزشکی-سلامت ایرانیان آمریکا
ads

8 کاربرد گاز هلیوم در پزشکی که احتمالا نمیدانستید!

تاریخ ارسال : ۰۵ آذر ۱۴۰۲

هلیوم در پزشکی

به احتمال زیاد نام بادکنک­های هلیومی را بارها شنیده­اید اما آیا در رابطه با اینکه گاز هلیوم چیست و در چه صنایعی به کار برده می­شود، اطلاعی دارید؟ آیا می­دانستید که بارکد مورد استفاده در صندوق­های موجود در فروشگاه­ها هم به واسطه گاز هلیم کار می­کند؟ بله بیش از آنچه فکر می­کنید گاز هلیم در زندگی ما کاربرد دارد. به همین علت ما در این مطلب به صورت کوتاه و خلاصه به اینکه گاز هلیوم چه هست؟ می­پردازیم و سپس به صورت کلی کاربرد گاز هلیوم در صنعت پزشکی را بررسی می­کنیم.

گاز هلیوم چیست؟

بد نیست بدانید، اولین بار گاز هلیم در سال 1868 زمانی که ستاره شناس فرانسوی، پیر یانسن، در حال بررسی یک خورشید گرفتگی بود، کشف شد. به همین علت، نامگذاری این گاز براساس نام یکی از خدایان یونانی یعنی خدای خورشید هلیوس، انجام شد.

البته اغلب افراد Helium gas را تحت عنوان دومین عنصر جدول تناوبی می­شناسند. این گاز بی رنگ و بو در صنایع مختلفی قابل استفاده است. همچنین، به دلیل چگالی کمی که دارد، بسیار سبک است و از آن در باد کردن بادکنک­های تزئینی و صنایع دیگر استفاده می­شود.

موارد استفاده گاز هلیوم در صنایع مختلف

گاز هلیوم در پزشکی

از جمله کاربردهای گاز هلیوم می­توان به استفاده از آن در صنایع مختلفی نظیر هواشناسی، پزشکی، داروسازی، خودروسازی و … اشاره کرد. یکی از رایج­ترین موارد استفاده گاز هلیوم بادکردن بادکنک­های تزئینی است، البته حین استفاده از این بادکنک­ها حتما حواستان به خطرات مرگبار بادکنک های هلیومی که ممکن است برایتان ایجاد کند، باشد. علاوه بر این، از هلیم در باد کردن بالن­های هواشناسی و کشتی­های هوایی استفاده می­شود.

در صنعت خودروسازی این گاز برای تشخیص نشتی سیستم­های تهویه خودرو و باد کردن کیسه‌های هوا مورد استفاده قرار می­گیرد. یکی دیگر از موارد استفاده گاز هلیم در حوزه غواصی و کف دریا و اقیانوس­ها است، از این گاز برای ایمن نگه داشتن غواصان و مهندسان سازه در شرایط پرفشار کف دریا استفاده می­شود. ما در ادامه به انواع کاربرد گاز هلیوم در صنعت پزشکی می­پردازیم.

کاربردهای گاز هلیوم در صنعت پزشکی

کاربرد هلیوم در پزشکی

از جمله کاربردهای گاز هلیوم در صنعت پزشکی می­توان به استفاده از این گاز برای درمان بیماری­هایی مانند آسم و آمفیزم اشاره کرد. هلیوم مایع در تولید محصولاتی همچون اسکنرهای MRI و طیف سنج­های NMR در پزشکی کاربرد دارد، در ادامه مفصل تر به کاربردهای بیشتر این گاز در بخش­های مختلف صنعت پزشکی می­پردازیم.

دندانپزشکی

از گاز هلیم به عنوان یکی از محبوب­ترین گازها در حین انجام عملیات دندان پزشکی همچون جراحی استفاده می­شود. در ضمن بد نیست بدانید، این گاز در برخی از سیستم‌های پزشکی و دندانپزشکی به عنوان یک رسانای گرمایی به صورت مایع مورد استفاده قرار می­گیرد.

دامپزشکی

بعضی از ابزارآلات جراحی موجود در دامپزشکی که از آنها برای رفع مشکلات حیوانات و جراحی استفاده می­شود، به کمک گاز هلیم تولید شده و در اختیار دامپزشکان قرار می­گیرند تا بتوانند سلامت حیوانات را دوباره به آنها بازگردانند.

پزشکی عمومی

گاز هلیم در بعضی از اصلی­ترین عملیات پزشکی همچون درمان آسم، آمفیزم و رفع مشکلات تنفسی کاربرد دارد. به همین خاطر از دستگاه­ها و وسایلی که به کمک این گاز تولید شده در بخش پزشکی عمومی همچون رفع مشکلات تنفسی استفاده می­شود. این گاز به دلیل قیمت مناسب، چگالی پایین و سبکی زیاد به طور معمول در ساخت تجهیزات و وسایل پزشکی مهم و گاها جزئی مورد استفاده قرار می­گیرد.

کلینیک­ها و بیمارستان­ها

کلینیک­ها و بیمارستان­ها به دلیل قیمت کم و ارزان این گاز از آن به عنوان خنک کننده برای دستگاه­هایشان استفاده می­کنند. اگر بخواهیم به کاربرد گاز هلیوم در صنعت پزشکی و حوزه کلینیک و بیمارستان اشاره کنیم، می­توانیم بعضی از ابزارهای اصلی و حیاتی موجود در بیمارستان­ها و کلینیک­ها مانند MRI که برای تشخیص اغلب مشکلات جسمی از آن استفاده می­شود، را نام ببریم. کپسول گاز هلیوم از دیگر وسایلی هست که از آن در بیمارستان و کلینیک­ها برای شرایط اضطرار و حاد مراجع کنندگان استفاده می­شود.

مراکز مراقبت از سالمندان و خانه بهداشت

برخی از دستگاه­های مراقبت از سالمندان و افراد ناتوان با کمک گاز هلیوم ساخته شده­اند، به عنوان مثال بعضی از دستگاه­های مرتبط به سیستم هوا و تنفس در این حوزه قرار دارند. از جمله مزایای دیگر استفاده از گاز هلیم در صنایع دیگر می­توان به استفاده از آن در تولید اچ پلاسما و دستگاه پمپاژ اشاره کرد. این گاز همچون خنک کننده در این ابزارها کارایی دارد.

آزمایشگاه­ها و لابراتورهای تحقیقاتی و پزشکی

بد نیست بدانید از این گاز در آزمایش­ها و بررسی­های پزشکی و تحقیقاتی نظیر تصویربرداری­ها یا تحقیقات اصولی و بنیادین مرتبط به بیماری­های مختلف در مقیاس بزرگ و کوچک استفاده می­شود. گاز هلیوم به دلیل خصوصیات خاصی که دارد برای بررسی و آنالیزهای مختلف تحقیقاتی، پزشکی و علمی مورد استفاده محققان این حوزه قرار می­گیرد.

جراحی

از آنجایی که بیمار در اتاق عمل به امکانات خاصی برای زنده ماندن در شرایط اورژانسی نیاز دارد، جراحان از این گاز به عنوان کمپرسور هوای طبی برای آسان­تر کردن تنفس بیمار حین جراحی استفاده می­کنند. دستگاه­هایی نظیر دستگاه احیا که در حین جراحی استفاده می­شود یا پمپ­های احیای قلبی ریوی از گاز هلیم تهیه شده­اند. در ضمن از لیزر هلیوم نئون در جراحی چشم هم استفاده می­شود.

EMS و آمبولانس

شاید بتوان اصلی­ترین کاربرد گاز هلیوم در صنعت پزشکی را استفاده از این گاز در سیستم­های تصویربرداری تشدید مغناطیسی (MRI) دانست. از آنجایی که هلیوم مایع به عنوان یک آهنرباهای ابررسانا شناخته می­شود، از آن در ساخت اجزای حیاتی بسیاری از دستگاه­ها استفاده می­شود. قیمت مناسب این گاز و دسترسی آسان به آن در بازارهای فروش، هلیم را به گازی مناسب برای استفاده در MRI تبدیل کرده است.

دستگاه تنفس و گاز اکسیژن که به عنوان یکی از اصلی­ترین ابزارهای موجود در آمبولانس­ها شناخته می­شوند، از گاز هلیوم ساخته شده­اند.

جمع بندی

گاز هلیوم یکی از کم چگالی­ترین گازهای موجود در دنیا است که از آن در صنایع و حوزه­های مختلف همچون تزئینی، پزشکی، خودروسازی و … استفاده می­شود. ما در این مطلب به حوزه­های مختلف پزشکی که در آنها از گاز هلیوم استفاده می­شود پرداختیم تا شما به عنوان یک پزشک یا تولیدکننده با انواع مختلف تجهیزات و وسایلی که به واسطه این گاز ساخته می­شوند آشنا شوید.

در صورت وجود هر گونه سوالی در رابطه با این گاز یا تهیه آن برای تولید محصولات متنوع پزشکی حتما با ما به اشتراک بگذارید.

این مقاله یک رپورتاژ تبلیغاتی است و مجله پزشکی سیب هیچ مسئولیتی در قبال آن ندارد.

کلمات کلیدی :
اشتراک گذاری :

ارسال نظر

Comments are closed.