مجله پزشکی-سلامت ایرانیان آمریکا
ads

دندان های خود را لمینت کنیم یا کامپوزیت؟

تاریخ ارسال : ۲۲ اسفند ۱۴۰۱

انتخاب لمینت یا کامپوزیت دندان یکی از رایج ترین مواردی است که  بیش از 90 درصد از کسانی که می خواهند لبخند خود را بهبود بخشند با آن سروکله می زنند. شاید دلیل مشکل بودن این انتخاب عدم آشنایی فرد با تفاوت بین لمینت، کامپوزیت یا به طور کلی روکش دندان باشد.

 

لمینت دندان چیست؟

لمینت دندان عملکردی مشابه روکش ها دارند و گاهی اوقات این دو اصطلاح به جای هم استفاده می شوند. لمینت ها از لحاظ ضخامت بسیار نازک تر از روکش های کامپوزیتی هستند و برای قرار دادن آنها نیاز به حذف مینای کمتری از سطح دندان است. لمینت ها را می توان به عنوان روکش چینی پیشرفته نیز نامید زیرا در هنگام قرار دادن لمینت، مینا و ساختار دندان تغییر چندانی ندارد.

 

کامپوزیت دندان چیست؟

کامپوزیت دندان به طیف وسیعی از درمان های زیبایی و ترمیمی دندان اشاره دارد که عمدتا از جنس رزین هستند و به روش های مختلفی در دندانپزشکی استفاده می شود. در حقیقت کامپوزیت تکنیکی است که در آن از مواد همرنگ پلیمری برای ترمیم دندان های آسیب دیده و زیباتر نشان دادن آنها استفاده می شود.

 

انواع کامپوزیت دندان

کامپوزیت دندان دارای ظاهر طبیعی، دوام بسیار بالا و نصب سریع هستند به طوری که بیمار بعد از جلسه درمان می تواند تا ده سال از دوام این روکش ها بهره مند شود. کامپوزیت ها انواع مختلفی دارند. در اینجا برخی از آنها را به طور مختصر و جامع به شما معرفی می کنیم.

·        کامپوزیت درشت دانه

به این نوع کامپوزیت ماکروفیل می گویند که امروزه تقریباً بی استفاده است، زیرا کار با آن نسبتاً سخت تر بوده و مستلزم دوره درمان بسیار طولانی می باشد.  این نوع کامپوزیت نسبت به انواع دیگر دوام و مقاومت بیشتری دارد زیرا ذرات آن بزرگتر از بقیه هستند.

·        میکروفایل ها

این نوع کامپوزیت های دندان ریزدانه هستند و خاصیت پولیش بهتری دارند؛ اما از مقاومت بسیار کمتری برخوردار می باشند و در بازار به راحتی می توان آن را خریداری نمود.

·        انواع هیبرید، میکروهیبرید و نانو هیبرید

می توان گفت این نوع از کامپوزیت ها هم خاصیت پولیش خوب و هم استحکام بسیار بالایی دارند به همین خاطر توانسته اند توجه افراد بسیاری را به سوی خود جلب کنند. نانوکامپوزیت ها نمونه جدیدی از روکش های کامپوزیت دندان هستند که مقاومت و خاصیت پرداختی بالایی دارند و در برابر سایش مقاومت بیشتری از خود نشان می دهند.

 

 

مزایای لمینت و کامپوزیت دندان

با استفاده از کامپوزیت دندان و لمینت دندان شما می توانید یک سری از مشکلات دندانی خود را تا مدت زمان طولانی حل کنید.

  • رفع کجی، نامرتبی و بدشکلی های اندک دندان ها
  • بلند یا بزرگ کردن دندان های کوچک
  • اصلاح جزئی و سطح و لبه های دندان ها
  • جایگزینی عالی برای پرکردگی های قدیمی دندان یا پر کردن دندان های تازه پوسیده
  • اوقات بین دندان ها فاصله هایی ایجاد می شود که ظاهر ناخوشایندی دارند. با کامپوزیت دندان می توان فاصله بین دندان ها را بسته کرد.
  • سفید کردن دندان به خصوص در مواردی که تغییر رنگ دندان با بلیچینگ برطرف نمی شود.
  • قابلیت تطبیق با اندازه دندان ها
  • زمان درمان بسیار کوتاه
  • این روش های درمانی برگشت پذیرهستند و در صورت رنگ پریدگی یا شکستگی به راحتی قابل ترمیم می باشند.
  • با این روش دیگر دندان ها به دما حساس نیستند.
  • قیمت مناسب در مقایسه با سایر تکنیک های زیبایی دندان

لمینت دندان یا کامپوزیت دندان کدام بهتر است؟

کامپوزیت دندان مزایای بیشتری نسبت به لمینت دندان دارد که اصلی ترین و مهم ترین عامل تاثیر گذار در انتخاب آن تفاوت فاحش در هزینه این دو است. به طور متوسط، لمینت حدود دو برابر گرانتر از کامپوزیت می باشد که برای بسیاری از افراد جامعه با وضعیت اقتصادی نابه سامان کنونی این موضوع بسیار مهم است. از سوی دیگر چون روکش های کامپوزیتی بر روی دندان چسبانده می شود می تواند به راحتی آن را تغییر داد یا تعمیر نمود. در حالی که این کار در لمینت دندان امکان پذیر نیست.

لمینت از نظر دوام و طول عمر در مقایسه با کامپوزیت بسیار بالاتر است به طوری که طول عمر لمینت به طور متوسط 10 تا 15 سال است در حالی که کامپوزیت 5 تا 7 سال عمر می کند. پس باید بدانید که اگر چه کامپوزیت تقریباً نصف قیمت لمینت است، اما دوام آن دقیقاً نصف لمینت است.

اگر دارای دندان‌های کج  یا دارای شکاف بسیار زیاد در بین دندان های خود هستید، بهتر است  از لمینت‌ دندان استفاده نمایید تا از دوام روکش های دندان خود مطمئن شوید. اما اگر مشکل تغییر رنگ یا تراشه های جزئی باشد، قطعا استفاده از روکش های کامپوزیتی گزینه بسیار خوبی برای شما است زیرا این روکش ها سبک وزن هستند و نیازی به حذف مینای دندان ندارد.

روکش کامپوزیت دندان تنها در یک جلسه انجام شده و  باعث صرفه جویی در زمان می شود که غالبا بدون آسیب رساندن به مینای دندان صورت می گیرد. همچنین هزینه کامپوزیت دندان تقریباً نصف لمینت است که در صورت ترک یا شکستن لمینت باید به طور کامل تعویض شود ولی این مسئله در مورد روکش های کامپوزیتی صادق نیست.

عوارض لمینت دندان و کامپوزیت دندان

عوارض جانبی درمان لمینت و کامپوزیت دندان خطرناک نیستند، مگر اینکه برای مدت طولانی بر روی دندان باقی بماند و فرد برای وضعیت سلامت دهان و دندان به پزشک مراجعه نکند. با این حال ممکن است برخی از فرد در طول دوره درمان و اندکی بعد از آن دچار عوارض محدودی شود.

·        حساسیت دندان:

به دلیل اینکه در مراحل ترمیم دندان ها و نصب لمینت و کامپوزیت مینای دندان تراشیده می شود، ممکن است افراد در مدت زمان کوتاهی به غذاها و نوشیدنی های سرد و گرم حساس باشند. علاوه بر این، حساسیت خفیف دندان در سه هفته اول شایع است. اما اگر این حساسیت بیش از 3 تا 6 ماه طول کشید بهتر است در اسرع وقت این موضوع را با دندانپزشک خود در میان بگذارید.

·        تورم لثه:

برای اینکه بافت لثه با لمینت یا کامپوزیت قرار داده شده بر روی دندان سازگار شود به مدت زمانی کوتاهی نیاز دارد که در این دوره  التهاب لثه کاملا طبیعی است. اما چنانچه با گذشت زمان التهاب  و تورم لثه ها کمتر نشد یا هر روز افزایش یافت باید سریعا به پزشک مراجعه نمایید.

·        درد:

به دلیل اینکه مینای دندان تراشیده می شود ممکن است فرد در طول دوره درمان و اندکی پس از نصب  لمینت و کامپوزیت احساس درد نماید. اما برخی از افراد ممکن است درد بعد از گذراندن دوره درمان درد بسیار زیادی را در ناحیه دندان ها تجربه کنند که اصلا طبیعی نیست.

مراقبت های پس از کامپوزیت یا لمینت دندان

  • هر بار که غذا می خورید دندان های خود را به خوبی مسواک بزنید.
  • حتما یک یا دو بار در روز از نخ دندان استفاده کنید.
  • دفعات میان وعده ها را کاهش دهید زیرا بعد از هر وعده غذایی محیط دهان اسیدی می شود و باکتری ها با فعالیت خود مینای دندان را ضعیف می کنند.
  • عادات بدی مانند ناخن جویدن، جویدن یخ، مداد و… را کنار بگذارید، زیرا این کارها باعث پر شدن لب ها یا شکستن دندان ها و کامپوزیت ها می شود.
  • اگر به دندان قروچه عادت دارید بهتر است از کامپوزیت های دندانی استفاده نکنید یا حداقل از نایت شید کمک بگیرید.
  • هر 6 ماه یا حداقل سالی یکبار برای معاینه دهان به دندانپزشک خود مراجعه کنید.

 

این مقاله یک رپورتاژ تبلیغاتی است و مجله پزشکی سیب هیچ مسئولیتی در قبال آن ندارد.

کلمات کلیدی :
اشتراک گذاری :

ارسال نظر

Comments are closed.