مجله پزشکی-سلامت ایرانیان آمریکا
ads

درمان خانگی درد پاشنه پا و تاثیرات آن

تاریخ ارسال : ۱۹ فروردین ۱۴۰۲

فاسیای کف پا رباطی محکم شبیه به زه کمان بوده که از استخوان پاشنه تا نوک پا امتداد دارد. به هرگونه تغییر شکل یا پارگی این بافت اصطلاحا پلانتار فاسیتیس گفته میشود که این امر موجب تحریک، التهاب و نهایتا درد کف پا میشود.

یکی از دلایل عمده و اصلی درد پاشنه پا، التهاب فاسیای کف پا (پلانتار فاسیتیس) می‌باشد. التهاب فاسیای کف پا نوعی آسیب شایع بوده که میتواند موجب ایجاد درد شدید و منقطع (تیر کشیدن) در زیر پا و نزدیکی پاشنه پا شود. این عارضه گاها بطور خودبخود برطرف میشود اما برخی از روش‌های درمان ساده خانگی نیز وجود دارند که میتوانند در تسریع رفع آن موثر واقع شوند.

رباط فاسیای کف پا بافتی سخت و ضخیم است که خونرسانی زیادی نداشته و فعالیت متابولیکی بالایی ندارد. سالها طول میکشد تا این رباط بطوری شکل بگیرد که شما قادر به رویت آن باشید. از اینرو، بهبودی آن نیز در صورت تحریک شدن یا آسیب دیدگی مدتی طول میکشد چرا که این رباط جزو بافت‌های دیر التیام یابنده محسوب میشود.

آنچه باید در رابطه با رباط فاسیای کف پا بدانید.

التهاب رباط فاسیای پلانتار (پلانتار فاسیتیس) یکی از شایع‌ترین آسیب‌های ناشی از استفاده بیش از حد از پا است که عمدتا پس از یک فعالیت طولانی‌مدت مانند ورزشی که شامل دویدن یا پریدن میشود، رخ میدهد. این عارضه میتواند ناشی از  استفاده از کفش نامناسب یا مشکلات ساختاری کف پا، مانند قوس بسیار زیاد یا صافی شدید کف پا نیز باشد.

در صورت التهاب رباط فاسیای پلانتار، شما با انداختن وزن بدن بر کف پا احساس درد خواهید داشت. گاها نیز این درد معمولاً صبح هنگام در حین برداشتن اولین قدم بعد از بیداری از خواب حس میشود.

سایر عواملی که می‌توانند احتمال ابتلا به التهاب فاسیای کف پا (پلانتار فاسیتیس) را افزایش دهند عبارتند از:

  • افزایش سن: این عارضه در سنین 30 الی 60 سالگی بیشتر دیده می‌شود.
  • اضافه وزن یا چاقی: اضافه وزن یا چاقی میتواند موجب اعمال فشار بیشتری بر روی رباط فاسیای پلانتار شود.
  • سرپا ایستادن طولانی مدت: ایستادن طولانی مدت بر روی سطوح سخت میتواند موجب آسیب‌رسانی به این بافت شود.

چه عوامل دیگری می‌توانند موجب درد پاشنه پا شوند؟

سایر عواملی که میتوانند موجب درد پاشنه پا شوند عبارتند از:

  • خار پاشنه
  • بورسیت پاشنه (التهاب پشت پاشنه پا)
  • شکستگی استرسی استخوان پاشنه پا
  • تاندونیت آشیل (التهاب تاندون آشیل پا)
  • رگ به رگ شدن و پیچ خوردگی پاشنه پا

درمان‌های خانگی التهاب رباط فاسیای پلانتار (پلانتار فاسیتیس)

درمان‌های خانگی بویژه در صورت انجام زودهنگام حین بروز مشکل میتوانند در اغلب موارد مشکلات مربوط به رباط فاسیای کف پا را برطرف کنند. اما اگر مشکل شما به مرور زمان بدتر شود ممکن است بهبودی بیشتر طول بکشد.

التهاب رباط فاسیای پلانتار (پلانتار فاسیتیس) ممکن است با انجام حرکات کششی کف پا و استراحت کردن برطرف شود. اما در برخی موارد، با ایستادن و نشستن طولانی مدت ممکن است مشکل تشدید شود. بطور کلی، انداختن کل وزن بدن بر روی این رباط میتواند موجب تاخیر در بهبودی شود.

برای تسکین درد نکات زیر را امتحان کنید:

استراحت کردن و حرکات کششی

اگر فعالیت بیش از حد و ایستادن طولانی مدت عامل درد پاشنه پای شما باشد، در اینصورت استراحت کردن راه حل درمان خواهد بود. میتوانید استراحت کردن را با انجام حرکات کششی روزانه همراه کنید تا نتیجه بهتری بگیرید. تمرینات کششی کف پا موجب میشوند از کشیده شدن و سفت شدن رباط فاسیای کف پا جلوگیری کنید و همچنین آن را برای تحمل راحت‌تر وزن بدن تقویت کنید.

استفاده از کفش مناسب

حتما از کفش مناسب استفاده کرده و از پوشیدن کفش‌هایی که کف تختی دارند اجتناب کنید. باید کفشی را پیدا کنید که مناسب فرم کف پای شما بوده و با مشخصات بیومکانیکی کف پای شما همخوانی داشته باشد. از راه رفتن با پای برهنه خودداری کنید. استفاده از کفی طبی نیز میتواند موثر باشد. حین هر فعالیت مانند ورزش کردن از کفش مناسب با قوس طبیعی استفاده کنید تا موجب ایجاد درد مزمن و تحریک شدن رباط فاسیای کف پا نشوند.

استفاده از کیسه یخ

روزانه ۳ مرتبه و هر بار به مدت ۵ دقیقه پاشنه پا را بر روی بطری آب یخ زده غلت دهید یا کیسه یخ را به مدت ۱۵ دقیقه بر روی کف پای خود اعمال کنید. میتوانید بعد از هر فعالیت شدید یا ایستادن و نشستن طولانی مدت نیز از یخ درمانی استفاده کنید.

کفی طبی و انواع آتل‌های پاشنه پا

در موارد شدیدتر، استفاده از کفی طبی و انواع آتل‌های پاشنه پا موجب میشود حین خواب، پا و مچ پا در موقعیت مناسب‌تری قرار داشته باشند که این امر به کشش رباط فاشیای کف پا و کاهش درد کمک می‌کند.

مصرف داروهای مسکن

مصرف داروهای مسکن بدون نسخه موجب درمان مشکل شما نمی‌شود اما میتواند موجب کاهش درد شما در طول روز شوند. اگر داروهای مسکن بدون نسخه موثر واقع نشوند پزشک میتواند داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی (NSAIDs) را برای شما تجویز کند.

فعالیت‌هایی که نباید با وجود درد پاشنه پا انجام داد.

احتمال دارد که درد و ناراحتی شما به قدری آزاردهنده باشد که حاضر باشید هر روش درمانی را برای خلاص شدن از این وضعیت امتحان کنید اما باید بدانید که برخی روش‌های درمانی ممکن است موجب تشدید مشکل شما شوند.

اگر درد پاشنه پا دارید نباید موارد زیر را انجام دهید:

  • انجام حرکات ورزشی درگیر کننده پا: در واقع دویدن، پریدن و اعمال فشار و ضربه فقط درد را تشدید خواهد کرد. از اینرو باید سعی کنید از دویدن، پیاده روی و ورزش‌های هوازی با شدت بالا اجتناب کنید.
  • ایستادن طولانی مدت: اگر شغلی دارید که مجبور هستید ساعت‌ها سرپا بایستید، باید تغییراتی را در نحوه انجام امورات شغلی خود انجام دهید، سرپا ایستادن طولانی مدت موجب میشود فشار بیشتری به رباط فاسیای کف پا وارد شود.
  • بی صبری برای درمان زودهنگام: شاید تصور کنید که با چند روز استراحت کردن میتوانید دوباره روی پا خود ایستاده و مثل سابق از پای خود استفاده کنید. در برخی موارد درد پاشنه پا فقط با دخالت پزشک برطرف میشود. از این‌رو،‌ به دنبال درمان صحیح مشکل زیر نظر پزشک متخصص باشید.

اگر چنانچه درد پاشنه پای شما ادامه‌دار بود باید به پزشک مراجعه کنید.

اگر درمان خانگی برای شما موثر نباشد باید از پزشک متخصص کمک بگیرید. پزشک میتواند تشخیص دهد که درد پاشنه پای شما ناشی از التهاب رباط فاسیای پلانتار (پلانتار فاسیتیس) بوده یا خیر، تا روش درمانی مناسبی را به شما توصیه کند. در صورت عدم تشخیص صحیح علت این عارضه نمیتوان آن را بطور موثر درمان کرد. از اینرو، اگر چنانچه بعد از چندین روز انجام روش‌های درمان خانگی همچنان درد دارید،‌ باید به پزشک متخصص مراجعه کنید.

پزشک متخصص طب فیزیکی و درمان مشکلات پا چه کمکی می‌تواند بکند؟

در کنار انجام روش‌های درمان خانگی، پزشک متخصص طب فیزیکی و درمان مشکلات پا نیز میتواند برخی روش‌های خاص درمانی را ارائه دهد. اگر چنانچه روش‌های درمان خانگی موثر نبودند، باید به پزشک متخصص مراجعه کنید. پزشک متخصص طب فیزیکی و درمان مشکلات پا میتواند موارد زیر را برای برطرف کردن درد و ناراحتی شما انجام دهد:

  • فیزیوتراپی
  • شاک ویو خار پاشنه
  • آتل بندی
  • عمل جراحی
  • تزریق استروئید
  • تنکس (ابزار اصلاح بافت)
  • ارتزهای سفارشی (کفی)
  • داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی (NSAIDs)

 

این مقاله یک رپورتاژ تبلیغاتی است و مجله پزشکی سیب هیچ مسئولیتی در قبال آن ندارد.

کلمات کلیدی :
اشتراک گذاری :

ارسال نظر

Comments are closed.