تاریخ ارسال : ۱۶ شهریور ۱۴۰۰
فتق دیسک کمر زمانی رخ میدهد که مرکز ژلاتین مانند دیسک تحلیل برود یا بیرون بزند. در ستون فقرات در میان مهره ها صفحاتی از جنس غضروف هستند که به آن ها دیسک کمر میگویند. دیسک کمر مانند یک ضربه گیر عمل کرده و میتواند فشار وارده به ستون فقرات را به خود جذب کند. دیسک کمر ساختاری ژله ای دارد که از آب و پروتئین تشکیل شده است. افراد ممکن است به علت داشتن دیسک کمر درد زیادی را تحمل نمایند به گونه ای که مانع فعالیت های روزانه آنها شود.
به طور متوسط مردان بیش از زنان به این عارضه دچار میشوند. دیسک کمر از جمله بیماری هایی است که میتواند فرد را دچار ناتوانی نماید. این بیماری بسیار شایع است، که عدم توجه به بیماری میتواند فرد را با مشکلات بسیاری مواجه نماید. با توجه به کاهش سن ابتلا به دیسک کمر این بیماری در جوانان رو به افزایش است. در صورتی که دیسک بیرون بزند ماده دیسک به عصب نخاعی مجاور فشار وارد خواهد کرد و بیمار به دیسک و درد کمر مبتلا خواهد شد. بهترین جراح دیسک کمر ابتدا از روش های غیر جراحی سعی در بهبود فرد دارد که عموما با روش های غیر جراحی فرد در طول 6 هفته بهبود پیدا خواهد کرد، در صورتی که بیمار بهبود پیدا نکرد جراحی پیشنهاد میشود. جراحی دیسک کمر باید توسط بهترین جراح دیسک کمر انجام شود تا میزان عوارض آن به حداقل کاهش یابد.
بخش های اصلی ستون فقرات
سایر قسمت های ستون فقرات شما عبارتند از:
نخاع و اعصاب : این “کابل های الکتریکی” از طریق کانال نخاعی حرکت میکنند و پیام هایی را بین مغز و ماهیچه های شما منتقل میکنند. ریشههای عصبی از نخاع از طریق دهانهای در مهره ها منشعب میشوند. دیسک های بین مهره ای در بین مهرههای شما قرار دارد. این دیسک ها صاف و گرد هستند و ضخامت آنها حدود نیم اینچ است. دیسک های بین مهره ای هنگام راه رفتن یا دویدن به عنوان کمک فنر عمل می کنند. آنها از دو جزء تشکیل شده اند:
Annulus fibrosus. این حلقه بیرونی سخت و انعطاف پذیر دیسک است.
Nucleus pulposus. این مرکز نرم و ژله مانند دیسک است.
دیسک کمر چیست؟
ستون فقرات انسان از 24 استخوان که مهره نام دارند تشکیل شده است. این مهره ها بر روی هم چیده شده اند. این استخوان ها به یکدیگر اتصال پیدا کرده اند که از نخاع محافظت میکند. 5 مهره قسمت پایینی کمر را تشکیل میدهد. به این ناحیه ستون فقرات کمری شما می گویند. فتق دیسک در هر قسمت از ستون فقرات ایجاد میشود، اما بیشتر در بخش پایینی کمر ایجاد میشود. گاهی به آن دیسک برجسته ، بیرون زده یا پاره شده می گویند. این یکی از شایع ترین علل درد کمر و همچنین درد پا یا “سیاتیک” است.بین 60 تا 80 درصد از افراد در طول زندگی خود دچار کمردرد می شوند. برخی از این افراد دچار کمردرد و ساق پا می شوند که ناشی از فتق دیسک است. اگرچه فتق دیسک میتواند بسیار دردناک باشد، اما اکثر افراد تنها با چند هفته یا چند ماه درمان غیرجراحی احساس بهتری دارند.
دیسک زمانی شروع به فتق میکند که هسته ژله مانند آن به دلیل فرسودگی یا آسیب ناگهانی به حلقه خارجی خود فشار میآورد. این فشار به حلقه بیرونی ممکن است باعث ایجاد کمردرد شود.اگر فشار ادامه پیدا کند ، هسته ژله مانند ممکن است تمام حلقه بیرونی دیسک را فشار داده یا باعث برجستگی حلقه شود. این امر به نخاع و ریشه های عصبی مجاور فشار وارد میکند. علاوه بر این ، مواد دیسک باعث تحریک مواد شیمیایی میشود که به التهاب عصب کمک میکند. هنگامی که ریشه عصبی تحریک میشود ، ممکن است درد ، بی حسی و ضعف در یک یا هر دو پای شما وجود داشته باشد ، حالتی که “سیاتیک” نامیده میشود.
علت دیسک کمر
دیسک کمر اغلب ناشی از ساییدگی طبیعی و وابسته به سن در ستون فقرات است. این فرایند را انحطاط دیسک مینامند. در کودکان و نوجوانان ، دیسک ها دارای محتوای آب بالایی هستند. با افزایش سن ، میزان آب در دیسک ها کاهش مییابد و انعطاف پذیری دیسک ها کمتر میشود. دیسک ها کوچک میشوند و فاصله بین مهره ها کم میشود. این روند طبیعی پیری ، دیسکها را بیشتر مستعد فتق میکند. یک رویداد آسیب زا مانند افتادن نیز میتواند باعث فتق دیسک شود.
عوامل خطر
عوامل خاصی ممکن است خطر فتق دیسک را افزایش دهند. این شامل:
- جنسیت مردان بین 20 تا 50 سال به احتمال زیاد دچار فتق دیسک میشوند.
- بلند کردن نامناسب استفاده از ماهیچه های پشت به جای پاها برای بلند کردن اجسام سنگین می تواند باعث فتق دیسک شود. چرخاندن هنگام بلند کردن نیز میتواند کمر شما را آسیب پذیر کند.
وزن. اضافه وزن باعث فشار بیشتر بر دیسک های کمر میشود. - فعالیتهای مکرر که ستون فقرات شما را تحت فشار قرار میدهد. بسیاری از مشاغل از نظر فیزیکی سخت هستند. برخی نیاز به بلند کردن ، کشیدن ، خم شدن یا پیچاندن دائمی دارند. استفاده از تکنیک های بلند کردن و حرکت ایمن میتواند از کمر شما محافظت کند.
- رانندگی مکرر. نشستن طولانی مدت ، به علاوه لرزش موتور خودرو ، میتواند بر ستون فقرات و دیسک های شما فشار وارد کند.
- شیوه زندگی کم تحرک. ورزش منظم در پیشگیری از بسیاری از بیماریها از جمله فتق دیسک مهم است.
- سیگار کشیدن. اعتقاد بر این است که سیگار اکسیژن رسانی به دیسک را کاهش میدهد و باعث انحطاط سریعتر میشود.
علائم دیسک کمر
در بیشتر موارد ، کمردرد اولین علامت فتق دیسک است. این درد ممکن است چند روز طول بکشد ، سپس بهبود یابد. علائم دیگر ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- سیاتیک این یک درد شدید در ناحیه کمر که از باسن به پشت یک پا گسترش مییابد.
- بی حسی یا احساس سوزن سوزن شدن در پا
- ضعف در پا
- از دست دادن کنترل مثانه یا روده
- این بسیار نادر است و ممکن است نشان دهنده مشکل جدی تری به نام سندرم cauda equina باشد. این وضعیت در اثر
- فشرده شدن ریشه های عصب نخاعی ایجاد می شود. نیاز دارد فرد سریعا به پزشک مراجعه نماید.
درمان دیسک کمر
برای اکثر بیماران ، فتق دیسک کمر طی چند روز تا چند هفته به آرامی بهبود مییابد. به طور معمول ، اکثر بیماران تا 3 تا 4 ماه علامت ندارند. با این حال ، برخی از بیماران در طول دوران نقاهت خود قسمتهایی از درد را تجربه میکنند.
درمان غیر جراحی
درمان اولیه فتق دیسک معمولاً ماهیت غیر جراحی دارد. درمان بر ارائه تسکین درد متمرکز است. درمان غیر جراحی ممکن است شامل موارد زیر باشد:
یک تا 2 روز استراحت در بستر معمولاً به تسکین درد کمر و ساق پا کمک میکند. با این حال ، مدت بیشتری از پای خود دور نشوید. هنگامی که فعالیت خود را از سر میگیرید ، سعی کنید موارد زیر را انجام دهید:
- در طول روز استراحت کنید ، اما از نشستن طولانی مدت اجتناب کنید.
- تمام فعالیت های بدنی خود را آهسته و کنترل کنید ، به ویژه خم شدن به جلو و بلند کردن.
- فعالیتهای روزانه خود را تغییر دهید تا از حرکاتی که باعث درد بیشتر میشوند اجتناب کنید.
- داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs). داروهایی مانند ایبوپروفن یا ناپروکسن میتوانند به تسکین درد کمک کنند.
- فیزیوتراپی. تمرینات خاص به تقویت عضلات کمر و شکم کمک میکند.
- تزریق استروئید اپیدورال. تزریق داروی شبه کورتیزون به فضای اطراف عصب ممکن است با کاهش التهاب باعث تسکین کوتاه مدت درد شود. تزریق اپیدورال میتواند با موفقیت درد بسیاری از بیمارانی را که 6 هفته یا بیشتر تحت مراقبت های غیر جراحی قرار نگرفته اند ، تسکین دهد.
درمان جراحی
تنها درصد کمی از بیماران مبتلا به فتق دیسک کمر نیاز به جراحی دارند. جراحی ستون فقرات معمولاً تنها پس از آنکه یک دوره درمان غیرجراحی علائم دردناک را تسکین نداد یا برای بیمارانی که علائم زیر را تجربه می کنند توصیه می شود:
- ضعف عضلانی
- مشکل در راه رفتن
- از دست دادن کنترل مثانه یا روده
جراحی میکروسکوپی دیسک کمر: میکرو دیسککتومی رایج ترین روشی که برای درمان فتق دیسک استفاده میشود. جراحی میکروسکوپیک دیسک از طریق یک برش کوچک در سطح فتق دیسک انجام می شود و اغلب شامل استفاده از میکروسکوپ است. قسمت فتق شده دیسک به همراه قطعات اضافی که بر عصب نخاعی فشار میآورند برداشته میشود. اگر فتق دیسک در بیش از یک سطح وجود داشته باشد ، ممکن است نیاز به یک روش بزرگتر باشد.
توانبخشی. پزشک یا فیزیوتراپیست ممکن است یک برنامه پیاده روی ساده (مانند 30 دقیقه در روز) همراه با تمرینات خاص برای کمک به بازگرداندن قدرت و انعطاف پذیری به کمر و پاهای شما توصیه کند. برای کاهش خطر تکرار فتق، در هفته های اول پس از عمل از خم شدن ، بلند کردن و پیچیدن خودداری کنید.
این مطلب یک رپورتاژ تبلیغاتی بوده و محتوای آن توسط سایت تبلیغ کننده تهیه گردیده است. مجله پزشکی سلامتی سیب هیچ مسئولیتی در قبال این محتوا تبلیغاتی ندارد.