مجله پزشکی-سلامت ایرانیان آمریکا
ads

چاقی و لاغری و اثر رژیم غذایی در بروز واریس

تاریخ ارسال : ۱۷ آبان ۱۴۰۰

رگ‌های واریسی پا باعث ایجاد درد، تورم ، سنگینی و… می‌شود.در این متن می‌خواهیم به بررسی اثر رژیم غذایی در بروز واریس بپردازیم تا با چند تغییر بتوانید از ایجاد واریس و یا شدید شدن تورم رگ‌های وریدی جلوگیری کنید. بنابراین اگر همیشه از کنسرو، مواد غذایی سرخ‌کردنی و فست‌فود استفاده می‌کنید و علاقه‌ای به مصرف سبزیجات و میوه ندارید، اگر دچار اضافه وزن شدید و یا کاهش وزن ناگهانی هستید و حتی اگر مشکل یبوست خود را جدی نمی‌گیرید، همراه ما باشید تا متوجه تاثیر سبک زندگی بر روی تشدید یا بهبود واریس شوید.

درباره اثر رژیم غذایی در بروز واریس چه می‌دانید؟

یکی از دلایل بروز واریس، رژیم غذایی غلط است و به همین دلیل در این بخش می‌خواهیم با موادغذایی که برای واریس مضر هستند، آشنا شوید. اولین موادغذایی مضری که می‌خواهیم به آن اشاره کنیم، الکل و کافئین است. همانطور که می‌دانید کافئین را می‌توان در نوشیدنی انرژی‌زا، قهوه، چای، شکلات و… پیدا کرد و استفاده بیش از حد آن علاوه بر واریس باعث بالا رفتن فشار خون، یبوست و… می‌شود.الکل نیز باعث اختلال در عملکرد عروق خونی می‌شود و واریس پا شدیدتر خواهد شد.

 

 

مورد دیگری که معمولا باعث تشدید واریس می‌شود، غذاهای کنسروی است. در کنسروها از ماده‌ای به عنوان بیس فنول استفاده می‌شود که این ماده مانند استروژن بوده و به همین دلیل مصرف بیش از حد غذاهای کنسروی باعث شدید شدن واریس خواهد شد. از دیگر اثراتی که رژیم غذایی غلط بر روی واریس می‌گذارد، می‌توان به نبودن میوه، سبزیجات، حبوبات و… و درحقیقت مصرف نکردن فیبر اشاره کرد. این موضوع باعث می‌شود که افراد بیشتر دچار یبوست شده و در دفع مشکل داشته باشند و رگ‌های واریسی آن‌ها نیز در وضعیت بدتری خواهند بود. بنابراین اگر شما واریس دارید و موادغذایی گفته شده را در رژیم غذایی خود استفاده می‌کنید، بهتر است از امروز آن‌ها را حذف کنید.

 

آیا چاقی و لاغری و یبوست می‌تواند باعث ایجاد واریس شود؟

در بخش قبل درباره اثر رژیم غذایی در بروز واریس صحبت کردیم، اما در این قسمت می‌خواهیم به اثرات چاقی و لاغری ناگهانی و غیراصولی در تشدید علائم واریس بپردازیم. اضافه وزن و چاقی که در ناحیه شکم وجود دارد، باعث می‌شود که فشار بر روی رگ‌ و عروق پا بیشتر شده و رگ‌ها کشیده و مسدود شوند و خون نیز به خوبی در رگ‌ها جریان نداشته باشد و به همین دلیل واریس ایجاد می‌شود. همچنین چاقی باعث ضعیف شدن دریچه‌های وریدی و افزایش پمپاژ خون به سمت قلب و درنتیجه ایجاد حوضچه خون خواهد شد.

علاوه بر مواردی که گفته شد، چاقی بیش از حد باعث می‌شود که لایه‌های چربی در اطراف وریدها تشکیل شود و به همین دلیل رگ‌های واریسی در زمان درست تشخیص داده نخواهند شد. درمان دیرهنگام رگ‌های واریسی به دلیل چاقی و اضافه وزن، باعث پیشرفته شدن واریس و ورم بیش از حد و گاهی ایجاد زخم واریسی می‌شود. بنابراین اگر فعالیت بدنی و تحرک کافی نداشته باشید، احتمال ضعیف شدن عضلات پا و بدتر شدن اوضاع واریس برای شما وجود دارد. برای بهبود شرایط واریس و کنترل وزن خود می‌توانید موادغذایی پرچرب و با کالری بالا را از رژیم خود حذف کرده و موادغذایی سالم و کم کالری را جایگزین کنید.

البته در آخر باید به این موضوع نیز اشاره کنیم که اگر شما به طور غیراصولی و ناگهانی اقدام به کاهش وزن شدید کنید، به عملکرد رگ‌ها آسیب زده و خطر بروز واریس را تشدید می‌کنید. همچنین رژیم غذایی لاغری اگر به درستی تنظیم نشود و یا نداشتن تحرک و اضافه وزن بالا، باعث ایجاد یبوست مزمن و تحت فشار قرار گرفتن رگ‌های وریدی می‌شود. برای جلوگیری از این خطر باید به طور مرتب عمل دفع را انجام داده و همیشه حواستان به عملکرد روده‌هایتان باشد.

بیماری واریس پا یکی از شایع ترین بیماریهای انسان است. سی درصد افراد به نحوی درگیر این بیماری هستند.

 

رژیم غذایی مناسب برای درمان واریس چیست؟

اکنون که متوجه اثر رژیم غذایی در بروز واریس شده‌اید، باید بدانید که چه نوع موادغذایی را در رژیم غذایی خود وارد کنید تا از ایجاد واریس جلوگیری کرده و یا به درمان آن سرعت ببخشید:

مواد غذایی که دارای آنتی اکسیدان و بیوفلاونوئید هستند، مانند میوه و سبزیجات و… باعث تقویت دیواره رگ و بهبود وضعیت ظاهری رگ‌های واریسی شوند.
مواد غذایی دارای ویتامین C مانند گوجه فرنگی، پرتقال و… باعث تقویت و ترمیم دیواره رگ‌ها و سبزیجات و مرکبات با ویتامین E باعث رقیق کردن خون و ویتامین‌ ب کمپلکس موجود در سیب‌زمینی، بوقلمون، موز، عدس و… بر روی عملکرد دیواره رگ‌ها تاثیرگذار است.
مواد غذایی حاوی فیبر مانند حبوبات تازه، سبزیجات، میوه و… باعث جلوگیری از یبوست و بنابراین کاهش اثرات واریس خواهند شد.
منیزیم را می‌توان از طریق مصرف سبزیجات با برگ سبز، سیب‌زمینی و… بدست آورد و این ماده معدنی می‌تواند باعث کاهش فشار خون، بهبود عملکرد عضلات و… شود.
موادغذایی که باعث افزایش ادرار می‌شوند، می‌توانند بر روی گردش خون در بدن، کاهش فشار بر روی سیاهرگ و… تاثیر بگذارند. بنابراین از سبزیجاتی مانند ریحان، جعفری، خیار، مارچوبه و… در رژیم غذایی خود استفاده کنید.
سرکه سیب باعث بهبود گردش خون، کاهش التهاب و ورم و… می‌شود.
همچنین می‌توانید از ماهی، گردو، کشمش، دانه سویا، زنجبیل و… نیز در مقدار مناسب برای جلوگیری از تشدید شدن وضعیت رگ‌های واریسی مصرف کنید. در آخر نیز فراموش نکنید که از نمک، روغن، قند، فست‌فود، سس‌های حاضری و… در رژیم غذایی خود یا برای آماده‌سازی غذا استفاده نکنید.

 

بعد از بروز واریس باید چه کرد؟

اگر واریس به موقع تشخیص و درمان شود، خطرات آن نیز کمتر خواهد شد و بنابراین بهتر است پیش از بروز واریس، نسبت به نوع موادغذایی که مصرف می‌کنید، حساس باشید و همچنین فعالیت بدنی را همیشه در برنامه روزانه خود قرار دهید. اما بعد از مشاهده رگ‌های واریسی در ناحیه پا، حتما به پزشک متخصص مراجعه کنید تا با تغییرات اصولی در رژیم غذایی، مشخص کردن نوع و میزان ورزش در هفته‌ و انجام راه‌های درمانی دیگر، اثرات واریس را کاهش داده و از پیشرفته شدن آن جلوگیری کند.

جمع‌بندی اثر رژیم غذایی در بروز واریس

اکنون که اثر رژیم غذایی در بروز واریس را می‌دانید و با موادغذایی سالم و مفید برای واریس و تاثیر تحرک بر سلامتی آشنا شدید، بهترین فرصت است که سبک زندگی خود را تغییر دهید. البته فراموش نکنید که برای درمان کامل و به موقع واریس باید هرچه سریع‌تر با یک پزشک متخصص مشورت کنید تا باتوجه به شرایط شما، توصیه‌های غذایی و راه‌های درمان موثر را پیشنهاد دهد.

کلیات این مقاله توسط دکتر مهرداد اقدسی استاد بیماریهای ورید تایید شده است .

بهترین و پیشرفته کلینیک لیزر واریس در تهران

این مقاله یک رپورتاژ تبلیغاتی است و مجله پزشکی سیب هیچ مسئولیتی در قبال آن ندارد.

کلمات کلیدی :
اشتراک گذاری :

ارسال نظر

Comments are closed.