مجله پزشکی-سلامت ایرانیان آمریکا
ads

علت ابتلای سالمندان به پارکینسون چیست؟

تاریخ ارسال : ۱۵ دی ۱۴۰۰

علائم پارکینسون

پارکینسون در سالمندان حل نشدنی نیست!

بیماری پارکینسون یکی از شایع‌ترین بیماری‌های سالمندان پس از آلزایمر است که در نتیجه اختلال در سیستم عصبی مرکزی بروز می‌یابد. گفته می‌شود، از هر یکصد نفر، یک نفر به بیماری پارکینسون مبتلا می‌شود. این بیماری که از آن به‌نام بیماری سالمندان نیز یاد می‌شود، عموماً در افراد بالای 60 سال بروز می‌یابد.

این بیماری طیف وسیعی از مشکلات حرکتی و غیر حرکتی را با خود به‌همراه دارد. اگرچه علائم ابتدایی پارکینسون با نشانه‌های عادی پیری مشابهت دارد، اما با شدت یافتن نشانه‌ها فرد را با مشکلات قابل توجهی در راه رفتن و حفظ تعادل مواجه می‌کند.

باید گفت، پارکینسون تنها یک نفر را متأثر از خود نمی‌سازد، بلکه دشواری‌های ناشی از این بیماری ممکن است، به سرپرستان سالمند نیز تسری یابند و کیفیت مراقبت از بیمار را کاهش دهند. از سوی دیگر در صورت عدم آشنایی سرپرست بیمار با ابعاد این بیماری احتمال دارد، افراد درگیر مراقبت از بیمار را با دشواری‌های متعددی مواجه کند.

به‌این منظور لازم است، مراقبت از سالمند مبتلا به پارکینسون به‌دست فرد متخصص و آشنا به این بیماری سپرده شود. یک پرستار سالمند با اشراف کامل بر نیازهای بیمار مبتلا به پارکینسون در انجام امور روزانه، کیفیت زندگی بیمار را افزایش می‌دهد. از طرف دیگر حضور پرستار سالمند در منزل، آرامش خاطر سرپرستان سالمند را نیز تأمین می‌کند.

بیماری پارکینسون چیست؟

بیماری پارکینسون نوعی اختلال مغزی در ارتباط با سیستم عصبی است که منجر به لرزش و سفتی اندام‌ها، دشواری در راه رفتن، عدم تعادل و هماهنگی اندام‌های بدن می‌شود. علائم پارکینسون شروعی تدریجی دارند و رفته‌رفته در طول زمان بر شدت آن‌ها افزوده می‌شود.

با پیشرفت بیماری، فرد مبتلا ممکن است، در راه رفتن و تکلم با دشواری مواجه شود. ضمن اینکه بیمار تغییرات روحی و خلقی، مشکلات خواب، افسردگی، مشکلات حافظه و ضعف و خستگی را نیز تجربه می‌کند.

بیماری پارکینسون هم در زنان و هم در مردان قابل مشاهده است، اما مردان 50 % بیشتر از زنان به این بیماری مبتلا می‌شوند. پارکینسون پس از آلزایمر، شایع‌ترین عارضه‌ مرتبط با سن است که منجر به تخریب سیستم عصبی می‌شود.

علت‌های ابتلا به پارکینسون

از پارکینسون با عنوان بیماری سالمندان یاد می‌شود، زیرا این بیماری بیشتر در افراد بالای 60 سال تشخیص داده می شود. تنها در 5 تا 10 درصد از موارد پارکینسون زودرس در سنین زیر 50 سال بروز می‌یابد. در افراد بالای 60 سال 1 % از جمعیت به این بیماری مبتلا می‌شوند. این رقم در افراد بالای 85 سال 5 % از جمعیت را درگیر می‌کند. این آمار نشان می‌دهد که سن، بزرگ‌ترین عامل خطر در بروز و پیشرفت بیماری پارکینسون است.

پژوهشگران همچنان به‌دنبال یافتن علل ابتلا به پارکینسون هستند. درعین حال دانشمندان به نقش ژنیتک و عوامل محیطی در ابتلا به این بیماری نیز توجه ویژه‌ای دارند. در یک نگاه کلی، پارکینسون زمانی بروز می‌یابد که سلول‌های هسته‌های قاعده‌ای مغز از بین بروند یا معیوب شوند.

هسته‌های‌ قاعده‌ای قسمتی از مغز هستند که وظیفه کنترل حرکت بدن را برعهده دارند. در حالت عادی، سلول‌های عصبی یا نورون‌های این ناحیه، ماده‌ای شیمیایی به‌نام دوپامین در مغز تولید می‌کنند. با مرگ نورون‌ها یا معیوب شدن آن‌ها میزان تولید دوپامین در مغز کاهش می‌یابد و همین امر موجب بروز مشکلات حرکتی در مبتلایان به پارکینسون می‌شود.

علائم و نشانه‌های پارکینسون در سالمندان

علائم پارکینسون در سالمندان مشابه علائم این بیماری در سایر افراد است. علائم این بیماری و طیف پیشرفت آن در افراد مختلف، متفاوت است. نشانه‌های ابتدایی پارکینسون خفیف است و بروزی تدریجی دارند و از این رو احتمال دارد، با علائم طبیعی پیری اشتباه گرفته شوند. برای مثال فرد مبتلا ممکن است، در ابتدا لرزش‌های خفیفی را تجربه کند یا در برخاستن از صندلی با دشواری مواجه شود.

در بسیاری از موارد هیچ آزمایشی برای تشخیص دقیق بیماری وجود ندارد. به‌همین جهت ممکن است، تشخیص دقیق بیماری در آغاز مشکل باشد. دوستان، اعضای خانواد و پرستار سالمند معمولاً اولین افرادی هستند که متوجه این علائم می‌شوند. نشانه‌های پارکینسون در سالمندان شامل علائم حرکتی و غیرحرکتی است:

  • لرزش دستان، پاها یا صورت
  • کندی در حرکت کردن (برادیکنزی)
  • انعطاف‌ناپذیری اندام‌ها
  • ضعف در تعادل و هماهنگی اندام‌ها
  • ازبین رفتن حس بویایی
  • افسردگی و اضطراب
  • توهم و هذیان
  • ضعف در حافظه و تفکر
  • یبوست و بی‌اختیاری ادرار
  • اسپاسم یا کرامپ‌های عضلانی و پیچش ماهیچه‌ای(دیستونی)
  • تغییر در صدا و گفتار
  • کاهش حالات چهره در نتیجه پیشرفت بیماری
  • تغییرات در بینایی و بروز مشکلات پوستی

چگونه از سالمند مبتلا به پارکینسون مراقبت کنیم؟

با توجه به مشخص نبودن علل دقیق ابتلا به این بیماری، هر فرد سالمندی ممکن است، در معرض ابتلا به این بیماری قرار بگیرد. در عین حال لازم است بدانید، پارکینسون در نهایت تمام ابعاد جسمی و ذهنی فرد را متأثر از خود خواهد ساخت.

از این رو چناچه در بین عزیزان خود با مواردی از پارکینسون مواجهید، لازم است، عزم خود را برای مراقبت همه‌جانبه از این بیماران جزم کنید. چرا که با پیشرفت بیماری، فرد مبتلا عملاً از انجام امور روزمره خود عاجز می‌شود.

اگر از سالمند مبتلا به پارکینسون مراقبت می‌کنید، در وهله اول نباید به آن‌ها امید واهی بدهید. زیرا بیمار پس از مدتی، خود متوجه پیشرفت بیماری می‌شود. برای مراقبت از بیمار نکات زیر را مدنظر داشته باشید:

 

  • توجه به استقلال بیمار در امور عادی

  • حفظ رژیم غذایی سالم و متعادل

  • حفظ تعادل و جلوگیری از افتادن بیمار

بسیاری از افراد ممکن است، در پذیرش بیماری عزیزان خود با مشکل مواجه شوند. از طرفی در صورت عدم وجود سابقه قبلی این بیماری در بین دوستان و آشنایان، خانواده فرد مبتلا احتمالاً هیچ بینشی نسبت به این بیماری، چگونگی مدیریت آثار آن و نحوه مراقبت از سالمند مبتلا به پارکینسون ندارند. همین مسئله باعث افزایش نگرانی سرپرستان سالمند و کاهش عملکرد مطلوب آن‌ها در مراقبت از بیمار می‌شود.

از این رو توصیه می‌کنیم برای پیشگیری از بروز چنین مشکلاتی از یک سو و افزایش کیفیت زندگی بیمار از سوی دیگر از یک پرستار خصوصی سالمند در منزل در این مسیر کمک بگیرید.

پرستار خصوصی سالمند فردی کارآزموده و متخصص است که با توجه به وضعیت سالمند، از دانش و مهارت خود برای مراقبت و افزایش کیفیت زندگی سالمند استفاده می‌کند.

آسانیسم سامانه هوشمند مراقبت از سالمندان در منزل

آسانیسم سامانه هوشمند خدمات سلامت در منزل است که با بهره‌گیری از دانش و مهارت سفیران متخصص خود، بر آن است که خدمات سلامت را با کیفیتی مثال‌زدنی به منازل شما بیاورد. چنانچه قصد دارید از خدمات پرستار سالمند در منزل سعادت آباد برخوردار شوید، برای تصمیم‌گیری لحظه‌ای درنگ نکنید.

حدود 18000 مورد خدمت رسانی در منزل و کسب رضایت حداکثری متقاضیان، گواه استانداردهای آسانیسم در خدمات سلامت در منزل است.

کلام آخر

همه می‌دانیم، سالمندان گوهرهای ناب روزگار هستند که وجودشان در هر خانه‌ای مایه آرامش و برکت است. در عین‌حال به سبب کهولت سن، این افراد در معرض ابتلا به انواع بیمار‌ی‌ها نیز هستند.

بیماری پارکینسون یکی از بیماری‌هایی است که طیف وسیع علائم آن زندگی سالمند مبتلا را به شدت متأثر از خود می‌سازد. اگرچه این بیماری درمان قطعی ندارد، اما مراقبت اصولی و صحیح از بیمار می‌تواند، کیفیت زندگی سالمند و سرپرستان او را افزایش دهد. آسانیسم سامانه هوشمند مراقبت از سالمند در منزل با داشتن سفیران کارآزموده آماده است تا از میان تیم متخصص خود بهترین پرستار خصوصی سالمند در منزل را در اختیار شما بگذارد.

این مقاله یک رپورتاژ تبلیغاتی است و مجله پزشکی سیب هیچ مسئولیتی در قبال آن ندارد.

 

 

کلمات کلیدی :
اشتراک گذاری :

ارسال نظر

Comments are closed.