مجله پزشکی-سلامت ایرانیان آمریکا
ads

احتمال ابتلا به کرونا و آنفولانزا به طور هم‌زمان

تاریخ ارسال : ۰۸ آبان ۱۴۰۰

کرونا و آنفلوآنزا

آیا تشخیص افتراقی آنفولانزا و کرونا کار راحتی است؟ آیا امکان ابتلای همزمان به ویروس کرونا و آنفلوانزا وجود دارد؟ کشندگی کرونا و انفولانزا چند درصد است؟ همان‌طور که می‌دانیم هرساله در فصل زمستان گونه‌های جدیدی از آنفولانزا گریبان‌گیر مردم سراسر جهان می‌شود. موضوعی که به‌تازگی توجه جامعه پزشکی را به خود جلب کرده است این است که از سال گذشته هم کووید -19 و هم آنفولانزا در حال طی‌کردن چرخه ابتلا هستند که این امر خطر جدی تشدید بیماری و مرگ را به همراه دارد. در این مقاله magazine medical iranian به بررسی این موضوع می‌پردازیم.

تشخیص افتراقی آنفولانزا و کرونا

به‌طورکلی هر ساله و در فصول سرد سال باید نگران ابتلا به آنفولانزا باشیم. هنوز بسیاری از مردم نمی‌دانند که ابتلا به آنفولانزا می‌تواند کشنده باشد. در طی 5 سال گذشته به طور متوسط حدود 11000 نفر جان خود را بر اثر بیماری‌های مرتبط با آنفولانزا از دست داده‌اند.

بنابراین امسال باید بسیار مراقب باشیم، زیرا خطر ابتلا به هر دو بیماری در کنار یکدیگر وجود داشته و شواهد اولیه نشان می‌دهد که ابتلا به هر دو بیماری در یک زمان خطر مرگ را نسبت به ابتلا به کووید (به تنهایی) بالاتر می‌برد. در ادامه با جزئیات بیشتری به این موضوع خواهیم پرداخت.

سال گذشته نرخ ابتلا به آنفولانزا در بین مردم کمتر بوده است، اما امسال مشخص نیست که چه چیزی در انتظار ماست و چه سویه‌های جدیدی از آنفولانزا و یا کرونا ما را درگیر خواهند کرد.

این احتمال وجود دارد که باتوجه‌به نرخ پایین ابتلا به آنفولانزا در سال گذشته و هم‌زمان با همه‌گیری ویروس کرونا، امسال شاهد بروز گونه‌ای چند سویه از آنفولانزا باشیم.

امسال در واکسن آنفولانزای عرضه شده، ابزار لازم برای مواجهه با چهار سویه از آنفولانزا گنجانده شده است تا ما را در برابر ابتلا به چندین نوع از آنفولانزا ایمن کند، اما باز هم هیچ‌چیز قابل‌پیش‌بینی نیست.

محققان بر این باورند که اگر امسال ویروس آنفولانزا دارای جهش‌های مختلفی باشد، احتمالا واکسیناسیون مانند گذشته موثر نخواهد بود.

آکادمی پزشکان آمریکا پیش‌بینی کرده‌اند که در زمستان پیشرو ممکن است تا 60000 نفر جان خود را بر اثر آنفولانزا از دست بدهند و همان‌طور که مشخص است افراد مسن به طور جدی‌تر در خطر ابتلا و بستری در بیمارستان هستند، اما به طور کلی همه افراد باید نکات بهداشتی را رعایت کنند.

جالب است بدانید که متاسفانه بیشترین نرخ ابتلا به کووید در حال حاضر مربوط به افراد 11 تا 14 ساله است.

امروزه همه گیری جدی گونه دلتا باعث از بین رفتن بسیاری از گونه‌های ابتدایی شده است، اما این به معنای کاهش نرخ بیماری نیست و امروزه گونه‌های جدیدی که تحت شناسایی و بررسی هستند، در حال گسترش در جامعه جهانی می‌باشند.

همچنین بخوانید
داروهای موثر در درمان ویروس کرونا

ابتلا به کرونا

پس از ابتلای همزمان به ویروس کرونا و آنفلوانزا چه اتفاقی می‌افتد؟

امروزه به منظور تلاش برای مهار نرخ ابتلا به کووید -19 در دوران قبل از شروع زمستان، دولت‌ها محدودیت‌هایی را اعمال کرده‌اند. اما همان‌طور که گفتیم در فصل سرما احتمال ابتلا به آنفولانزا و کووید در کنار یکدیگر وجود دارد؛ بنابراین اگر هم‌زمان به کووید -19 و آنفولانزا مبتلا شویم چه اتفاقی می‌افتد؟

فصل آنفولانزای امسال بسیار دشوار است و باید به‌خوبی از علائم کرونا و آنفولانزا و تفاوت آن‌ها با یکدیگر آگاهی پیدا کنیم. همان‌طور که اشاره کردیم احتمال ابتلا به دو ویروس تنفسی در یک زمان وجود دارد، اما هنوز اطلاعات کاملی از نرخ احتمالی ابتلا به دو ویروس کرونا و آنفولانزا در یک زمان منتشر نشده است.

به‌تازگی سازمان بهداشت عمومی انگلستان اعلام کرده است که افرادی که هم به آنفولانزا و هم به کووید -19 مبتلا بشوند، با عواقب جدی روبرو خواهند بود. داده‌های آماری این سازمان نشان می‌دهد که افراد مبتلا به هر دو ویروس بیش از دو برابر در معرض خطر مرگ هستند. البته همچنان شواهد کافی برای اثبات کامل این ادعا وجود ندارد. اما در هر صورت ما می‌دانیم که در صورت ابتلا به هر دو ویروس، علائم کرونا و آنفولانزا شدیدتر و طبیعتا دوره بهبودی طولانی‌تر خواهد بود.

صحبت درباره اینکه اگر به طور هم‌زمان به کرونا و آنفولانزا مبتلا شوید چه احساسی خواهد داشت و وضعیتتان چگونه خواهد بود دشوار است، زیرا در این زمینه شواهد پیرامونی محدودی در دسترس است.

ابتلا به آنفلوآنزا

همان‌طور که می‌دانیم برخی از افرادی که به کرونا مبتلا می‌شوند هیچ‌گونه علائمی ندارند. در این‌گونه موارد در صورت ابتلا به کووید و آنفولانزا در یک زمان ممکن است علائم کرونا و آنفولانزا را به صورت شدید تجربه نکنید. اما همواره این‌طور نخواهد بود. پس نتیجه می‌گیریم که ابتلا به هر دو ویروس در یک زمان گاهی ممکن است یک فرد مبتلا را از پا درآورده و گاهی فرد دیگری دارای حال عمومی نسبتا خوبی باشد. گاهی نیز ممکن است در صورت وجود هم‌زمان دو ویروس در بدن فرد، آن‌ها با یکدیگر درگیر شده و یکی بر دیگری غلبه کرده و ویروس ضعیف‌تر را از بین ببرد.

اما آنچه مسلم است این است که ابتلا به دو ویروس به طور هم‌زمان سیستم ایمنی بدن را با چالش مواجه کرده و مقابله با هر دو به طور هم‌زمان دشوار خواهد بود.

آنچه ما هنوز نمی‌دانیم این است که آیا ابتلا به آنفولانزا یا کرونا شانس ابتلا به دیگری را بالا می‌برد یا خیر. اما چیزی که می‌دانیم این است که اکثر عفونت‌های ویروسی به بافت دستگاه تنفسی آسیب می‌رسانند و قطعا این موضوع، مواجهه و مبارزه با عفونت‌های بعدی را برای سیستم عصبی دشوارتر می‌کند و در نتیجه احتمالا در آینده بدن آسیب‌پذیرتر خواهد بود.

همچنین، التهاب ریه‌ها (که ممکن است در نتیجه ابتلا به هریک از بیماری‌ها رخ دهد) احتمال نفوذ باکتری‌ها به بدن را بیشتر می‌کند.

همچنین مانند دیگر بیماری‌ها، گروه‌های خاصی از افراد بیشتر در معرض خطر می‌باشند. گروه‌های هدف آنفولانزا و کرونا تقریبا مشابه‌اند. افراد کهن‌سال و افرادی که بیماری‌های زمینه‌ای مانند دیابت و آسم دارند و همچنین زنان باردار بیشتر مستعد ابتلا به آنفولانزا و کووید -19 هستند. اما افرادی که دارای بیماری‌های تنفسی زمینه‌ای مانند آسم هستند، به طور ویژه‌ای در معرض خطر ابتلای هم‌زمان به هر دو ویروس می‌باشند.

علائم آنفلوآنزا

بهترین روش‌های محافظت در برابر ابتلا

در فصول سرد امسال تنها کاری که می‌توانیم انجام دهیم این است که رفتارهای بهداشتی دوران همه گیری را ادامه داده و به‌خوبی رعایت کنیم. بهترین راه برای محافظت از بدن خود در برابر ابتلا به هر دو ویروس به طور هم‌زمان، تبعیت از دستورالعمل‌های کرونایی دولت در خصوص رعایت فاصله‌گذاری اجتماعی، استفاده از ماسک در مکان‌های سربسته و رعایت دقیق نکات بهداشتی و تزریق واکسن آنفولانزا و کرونا است.

امسال دولت‌ها باید تدابیر ویژه‌ای را به منظور واکسیناسیون همگانی در برابر آنفولانزا به کار بگیرند تا نرخ ابتلا به آنفولانزا کاهش یابد و تخت‌های بیمارستانی برای مبتلایان به کووید -19 خالی بماند. افرادی که سابقه ابتلا به آنفولانزا را دارند و در برابر این بیماری آسیب پذیرند، حتما باید موضوع واکسیناسیون را به صورت ویژه جدی بگیرند.

همچنین اگر فکر می‌کنید که به کرونا مبتلا شده‌اید، باید در سریع‌ترین زمان ممکن خود را قرنطینه کرده و آزمایش کووید -19 را انجام دهید. اگر جواب آزمایش مثبت بود، باید حداقل به مدت 10 روز خود را قرنطینه کرده و تمام افرادی که طی چند روز گذشته با شما در ارتباط بوده‌اند تا 14 روز قرنطینه شوند.

همچنین بخوانید
لخته شدن خون پس از واکسن کرونا! حقیقت یا شایعه؟!

به طور کلی اقدامات زیر احتمال ابتلا به کووید -19 و آنفولانزا را کاهش می‌دهد:

  • اجتناب از شرکت در تجمعات و رویدادی‌های بزرگ.
  • در خارج از خانه از تماس نزدیک (کمتر از 2 متر) با افراد خودداری کنید.
  • شستن مکرر دست‌ها با آب و صابون به مدت حداقل 20 ثانیه و یا استفاده از ضدعفونی‌کننده‌های حاوی درصد بالایی از الکل.
  • استفاده از ماسک در مکان‌های سرپوشیده و یا شلوغ.
  • هنگام سرفه و عطسه دهان خود را به وسیله آرنج خود و یا دستمال بپوشانید.
  • سطوح با لمس بالا مانند دستگیره درها، کلیدهای برق، پیشخوان و … را به طور مرتب ضدعفونی کنید.

علائم کرونا

تزریق واکسن کرونا و آنفولانزا به طور هم‌زمان

طبق گفته محققان، تزریق واکسن آنفولانزا هم‌زمان با دریافت دوز دوم واکسن کرونا، کاملا ایمن بوده و پاسخ ایمنی هر دو واکسن را حفظ می‌کند. برخی تحقیقات نیز نشان داده است که تزریق واکسن آنفولانزا همراه با دوز تقویتی واکسن کووید -19 کاملا بی‌خطر است.

طبق بررسی‌های انجام شده، شایع‌ترین عوارض پس از تزریق هم‌زمان دو واکسن، درد در محل تزریق و خستگی می‌باشد. برخی نیز واکنش‌های عمدتا خفیف یا متوسطی را تجربه می‌کنند.

طبق تحقیقات انجام شده، تزریق واکسن آنفولانزا، ایجاد شدت بیماری تاحدی‌که نیاز به مراجعه به پزشک باشد را بین 40 تا 60 درصد کاهش می‌دهد. همچنین با تزریق این واکسن، خطر بستری در بخش مراقبت‌های ویژه تا 26 درصد و خطر مرگ ناشی از ابتلا به آنفولانزا تا 31 درصد کاهش می‌یابد. همچنین تزریق واکسن کووید -19 نیز در پیشگیری از تشدید بیماری، بستری در بیمارستان و احتمال مرگ بسیار موثر است.

همچنین بخوانید
بعد از واکسن کرونا تست آنتی بادی بدهیم؟

امروزه سوال بسیاری از افراد این است که اگر قبلا به کووید -19 مبتلا شده باشند، آیا هنوز هم نیاز به تزریق واکسن آنفولانزا یا کووید -19 دارند؟ و آیا تزریق واکسن در طول مدت بیماری یا مدت کوتاهی پس از پایان بیماری بی‌خطر است؟ ازآنجاکه منشا ویروس‌های کرونا و آنفولانزا یکی نیستند، ابتلا به کووید -19 شما را از خطر ابتلا به آنفولانزا مصون نمی‌کند. اما در بسیاری از افراد ابتلا به کووید -19 مصونیت نسبی در برابر ابتلای مجدد به این بیماری ایجاد می‌کند، اما مشخص نیست که این مصونیت تا چه زمانی در بدن باقی خواهد ماند. هچنین ایمنی و مصونیت پس از ابتلا، در افراد مختلف متفاوت است.

اگر در حال حاضر به کرونا مبتلا هستید، باید تزریق واکسن‌های کرونا و آنفولانزا را تا 10 رو به تاخیر بیندازید و پس از پایان 10 روز نیز اگر دمای بدنتان عادی باشد، می‌توانید واکسن‌ها را تزریق کنید. با این کار میزان کشندگی کرونا و انفولانزا کمتر می شود.

به یاد داشته باشید که اگر علائم مشترک کرونا و آنفولانزا را حتی به طور خفیف هم دارید، باید به منظور جلوگیری از انتقال ویروس به مسئول واکسیناسیون و دیگر افراد، تزریق واکسن را به تاخیر بیندازید. همچنین ذکر این نکته ضروری است که نه واکسن آنفولانزا و نه واکسن کووید -19 شما را در برابر ابتلا به سایر بیماری‌ها مصون نمی‌کنند. علائم مشترک کرونا و آنفولانزا شامل تب، سردرد، عطسه و آبریزش  است.

منابع: smithsonianmag, reuters, news, patient, bmj, sharp, mayoclinic, cdc

آیا می توان همزمان به کووید و آنفولانزا مبتلا شد؟

بله. در حال حاضر نمیتوان گفت هر چند وقت یک‌بار این اتفاق می‌افتد، زیرا داده‌های علمی و پزشکی کافی نیست. اما از آنجایی که هر دوی این عفونت‌ها پتانسیل ایجاد علائم شدید را دارند، بسیار مهم است که تمام تلاش خود را برای جلوگیری از گسترش کووید و آنفولانزا انجام دهید.

اگر احساس بیماری می کنم، چگونه بفهمم که آنفولانزا است یا کووید؟

از آنجایی که علائم آنفولانزا و کووید-19 مشابه هستند، تشخیص تفاوت بین این دو بیماری بدون آزمایش، اگر غیرممکن نباشد، دشوار است. بنابراین، اگر علائم عفونت تنفسی ویروسی (سرفه، تب، سردرد، گلودرد، آبریزش بینی، خستگی و دردهای عضلانی) را دارید، مهم است که برای مشاوره با پزشک خود تماس بگیرید و در صورت لزوم، آزمایش را ترتیب دهید.

چگونه می توانم تفاوت سرماخوردگی و کووید را تشخیص دهم؟

علائم سرماخوردگی معمولی و کووید-19 نیز می‌تواند بسیار مشابه باشد. علائمی مانند تب، سرفه، دردهای عضلانی، آبریزش بینی، سردرد و خستگی در هر دو عفونت مشترک است. ممکن است تشخیص تفاوت بین سرماخوردگی و کووید بسیار دشوار باشد.

آیا آنفولانزا و کرونا ویروس مشابه هستند؟

ویروس هایی که باعث آنفولانزا و کرونا می شوند، ویروس های متفاوتی هستند. با این حال، هر دو بیماری تنفسی مسری هستند و علائم مشابه زیادی دارند. تشخیص تفاوت بین آنفولانزا و کرونا بدون آزمایش برای یک پزشک یا بیمار دشوار است.

کلمات کلیدی :
اشتراک گذاری :

ارسال نظر