مجله پزشکی-سلامت ایرانیان آمریکا
ads

سرطان حنجره درمان‌پذیر است؟

تاریخ ارسال : ۱۷ اسفند ۱۴۰۰

درمان سرطان گلو چیست

پیش‌تر در مقالۀ سرطان حنجره در آرشیو اطلاعات بیماری ها در سایت پزشکی سیب، به بررسی سرطان حنجره و گلو پرداختیم. در این مطلب قصد داریم اختصاصی ببینیم که راه درمان سرطان حنجره چیست و راههای پیشگیری از سرطان حنجره کدام‌اند.

آیا سرطان حنجره درمان دارد؟

به سلول‌های تومور بدخیم سرطان گفته می‌شود. سرطان‌ها باتوجه‌به منشائی که دارن، ماهیت متفاوتی دارند و ممکن است رفتار متفاوتی داشته باشند. گاهی می‌توان صرفاً با یک عمل جراحی یک تومور را برداشت و برای همیشه از شر آن راحت شد؛ اما، گاهی حتی با وجود جراحی، شیمی‌درمانی و پرتودرمانی باز هم سرطان در بدن باقی می‌ماند.

برای پاسخ به این سؤال که، آیا سرطان حنجره درمان دارد یا خیر باید بگوییم تا حد زیادی به اندازۀ تومور و میزان تهاجم آن بستگی دارد. بهترین درمان برای سرطان حنجره شامل رادیوتراپی، جراحی، شیمی‌درمانی و دارو است.

باتوجه‌به ارزیابی سرطان و وضعیت بیمار، تصمیم گرفته می‌شود که چه برنامۀ درمانی‌ای برای او اجرا شود. معمولاً اکثر بیمارستان‌ها یا مراکز تخصصی سرطان برای درمان از یک جراح، یک انکولوژیست و یک پرستار کمک می‌گیرند تا درمان به‌طور مفید و مؤثری اجرا شود.

به‌دلیل مشابه‌بودن اکثر روش‌های درمانی و تشخیصی در این مطلب نیز سرطان گلو و سرطان حنجره را معادل در نظر می‌گیریم.

راه درمان سرطان حنجره چیست

درمان سرطان گلو چیست؟

همان ‌طور که گفتیم، درمان وابسته به وضعیت بیمار متفاوت است بنابراین برای پاسخ این سؤال که درمان سرطان گلو چیست باید بگوییم اگر فرد بیمار مبتلابه سرطان حنجره در مراحل اولیه باشد، ممکن است بتوان سرطان را با استفاده از جراحی (رزکسیون آندوسکوپی) یا رادیوتراپی به تنهایی از بین برد. حتی ممکن است بتوان از این روش در سرطان‌های کمی بزرگ‌تر نیز استفاده کرد؛ اگرچه گاهی اوقات ترکیبی از جراحی و رادیوتراپی لازم است.

در مراحل بعدی سرطان حنجره، ممکن است به جراحی گسترده‌تری نیاز باشد. احتمالاً از رادیوتراپی و شیمی‌درمانی به‌صورت ترکیبی استفاده می‌شود. در برخی موارد، ممکن است لازم باشد کل حنجره برداشته شود. در مواردی که شیمی‌درمانی مناسب نیست ممکن است از یک داروی ضد سرطان به نام cetuximab استفاده شود. در ادامه می‌بینیم که هر یک از موارد راه درمان سرطان حنجره چیست.

رادیوتراپی

در رادیوتراپی پرتوهای پرانرژی به سلول‌های سرطانی تابیده می‌شود تا آن‌ها از بین بروند. از رادیوتراپی ممکن است به تنهایی در مراحل اولیه به‌عنوان بهترین درمان برای سرطان حنجره استفاده شود یا اینکه می‌توان پس از جراحی از رادیوتراپی برای از بین بردن سایر سلول‌های سرطانی باقی‌‌مانده استفاده کرد.

رادیوتراپی چند جلسه در هفته انجام می‌شود و معمولاً 3 تا 7 هفته طول می‌کشد. پرتوهای پرانرژی علاوه بر از بین بردن سلول‌های سرطانی بر سلول‌های سالم نیز تأثیراتی دارند و ممکن است عوارض جانبی زیر ایجاد شود:

  • دردناک‌شدن پوست مانند آفتاب‌سوختگی؛
  • زخم‌های دهان؛
  • خشکی دهان؛
  • از بین رفتن حس چشایی؛
  • از دست دادن اشتها؛
  • خستگی؛
  • احساس ضعف و بیماری.

بیشتر این عوارض پس از چند هفته از رادیوتراپی از بین می‌روند. باید گفت که خود رادیوتراپی ممکن است باعث ایجاد سرطان‌های دیگر شود.

همچنین بخوانید
همه چیز درباره سرطان حنجره؛ علائم، انواع، پیشگیری و درمان

جراحی

راه مؤثر دیگر در درمان سرطان حنجره و گلو عمل جراحی است که سعی می‌شود سلول‌های سرطانی کاملاً برداشته شوند. عمل جراحی به سه طریق برای سرطان حنجره انجام می‌شود:

  • برداشتن تومور با آندوسکوپی؛
  • برداشتن بخشی از حنجره؛
  • برداشتن کامل حنجره.

رزکسیون آندوسکوپی را می‌توان در مراحل اولیۀ سرطان حنجره استفاده کرد. در طول این عمل، جراح از طریق آندوسکوپ مخصوص برای بزرگ‌نمایی حنجره استفاده می‌کند. آندوسکوپ به آن‌ها اجازه می‌دهد تا سرطان را با لیزر یا ابزارهای جراحی کوچک حذف کنند. رزکسیون آندوسکوپی تحت بیهوشی عمومی انجام می‌شود.

اگر تومور بزرگ‌تر باشد، برای برداشتن بهتر سلول‌های سرطانی از جراحی باز استفاده می‌شود که در طی آن ممکن است بخشی یا همۀ حنجره برداشته شود. در برداشت بخشی از حنجره تارهای صوتی در جای خود باقی خواهند ماند. بنابراین، همچنان می‌توان صحبت کرد اما صدا ممکن است بسیار خشن یا ضعیف باشد.

پیشگیری از سرطان حنجره

شیمی‌درمانی

در شیمی‌درمانی از یک سری داروهای قوی استفاده می‌شود که به DNA سلول‌های سرطانی آسیب وارد می‌کنند و جلوی رشد و تولیدمثل آن‌ها را می‌گیرند. گاهی ممکن است پیش از شیمی‌درمانی نیاز به رادیوتراپی باشد تا اندازۀ تومور کوچک شود.

از شیمی‌درمانی می‌توان در سرطان حنجره پیشرفته یا عودکرده نیز استفاده کرد. در شیمی‌درمانی دارو به شکل تزریقی در چند جلسه دریافت می‌شود و گاهی لازم است برای چند روز برای دریافت دارو در بیمارستان بستری شد. شیمی‌درمانی نیز دارای عوارضی است ازجمله:

  • احساس ضعف و بیماری؛
  • ریزش مو؛
  • از دست دادن اشتها؛
  • اسهال؛
  • درد دهان و زخم‌های دهان؛
  • خستگی؛
  • تضعیف سیستم ایمنی.

اغلب عوارض شیمی‌درمانی بعد از اتمام دورۀ درمانی بهبود می‌یابند.

داروهای ضد سرطان

امروزه چندین داروی جدید ساخته شده است که مستقیماً سلول‌های سرطانی را مورد هدف قرار می‌دهند. ازجمله این داروها ستوکسیماب و پمبرولیزوماب هستند. از این داروها هم می‌توان به شکل ترکیبی با رادیوتراپی و جراحی استفاده کرد و هم می‌توان در افرادی که امکان دریافت شیمی‌درمانی یا رادیوتراپی ندارند (مانند افراد با نارسایی کلیوی یا کبدی) استفاده کرد.

این داروها نیز عوارضی دارند که برخی از آن‌ها پس از اتمام دورۀ درمان بهبود می‌یابند و برخی نیز باقی می‌مانند.

همچنین بخوانید
در دوران شیمی درمانی چه غذاهایی بخوریم؟

پیشگیری از سرطان حنجره

همان‌طور که گفتیم، اگر در مسیر تقسیم و تولیدمثل سلول‌ها اختلالی ایجاد شود، ممکن است به شکل بی‌رویه‌ای تقسیم شوند و تومورها را ایجاد کنند.

یک سری عوامل باعث ایجاد صدمه به سلول‌ها می‌شوند که بودن در معرض این عوامل موجب ایجاد سرطان‌ها می‌شود. یک مورد که در ایجاد سرطان حنجره و گلو بسیار نقش پررنگی دارد تنباکو است.

تنباکو به هر شیوه‌ای که مصرف شود، اعم از سیگار، سیگارت، قلیان، پیپ و… یک خطر بالقوه برای ایجاد سرطان حنجره و گلو است. ترک سیگار و مصرف تنباکو یکی از مهم‌ترین راههای پیشگیری از سرطان حنجره است.

مورد دیگری که موجب ایجاد آسیب در سلول‌های حنجره و گلو می‌شود الکل است. مصرف بیشتر از 14 واحد الکل در هفته خطر ابتلا به سرطان حنجره و کبد را افزایش می‌دهد. بنابراین، یکی دیگر از راههای پیشگیری از سرطان حنجره کاهش یا قطع مصرف الکل است.

برای پیشگیری از سرطان حنجره و انواع سرطان‌های دیگر، رعایت یک سبک زندگی سالم بسیار نقش پررنگی دارد. مصرف مواد غذایی مانند میوه و سبزیجات تازه به‌ویژه مرکبات، گوجه‌فرنگی، روغن زیتون و… ممکن است خطر ابتلا به سرطان حنجره و بسیاری از سرطان‌های دیگر را کاهش دهد.

درمجموع سیگار و الکل دو عامل بسیار مهم در ابتلا به سرطان حنجره هستند خصوصا اگر در خانواده سابقۀ ابتلا به این سرطان وجود داشته باشد. ترک سیگار و قطع مصرف الکل علاوه بر اینکه باعث کاهش خطر ابتلا به سرطان حنجره می‌شوند، موجب بهبود سلامت عمومی بدن و کاهش ابتلا به انواع بیماری‌های دیگری نیز خواهند شد.

چنانچه سؤالی دربارۀ این موضوع دارید اینجا بپرسید تا پزشکان مجلۀ سیب به شما پاسخ دهند.

 

پرسش‌وپاسخ

  1. راه درمان سرطان حنجره چیست؟ باتوجه‌به وضعیت فرد و مرحله‌ای که تومور در آن قرار دارد ممکن است از رادیوتراپی، شیمی‌درمانی، جراحی و داروهای ضدسرطان استفاده شود. ممکن است یک یا چند مورد از این درمان‌ها باهم استفاده شوند.
  2. بهترین درمان برای سرطان حنجره چیست؟ بهترین درمان برای هر شخص باتوجه‌به مرحلۀ بیماری او و سایر بیماری‌های همراه آن متفاوت است.
  3. راههای پیشگیری از سرطان حنجره کدام‌اند؟ برای پیشگیری از سرطان حنجره قطع مصرف تنباکو، کاهش یا قطع مصرف الکل و رعایت یک سبک زندگی سالم مهم‌ترین نقش را دارند.

 

منبع

https://www.nhs.uk

کلمات کلیدی :
اشتراک گذاری :

ارسال نظر