تاریخ ارسال : ۲۴ شهریور ۱۴۰۰
اندازه گیری فشار خون و نظارت بر آن یکی از سادهترین راهها برای قرار گرفتن در جریان سلامتی کل بدن است. در این مقاله روش صحیح گرفتن فشار خون با دستگاه دیجیتال را مورد بررسی قرار خواهیم داد.
امروزه با ورود دستگاههای فشارسنج دیجیتال به بازار و نهادینه شدن آنها جهت مصارف خانگی، اندازه گیری فشار خون در منزل و محیط کار به یکی از نیاز های روزمره تبدیل گردیده است. از آنجایی که فشار خون اندازه گیری شده توسط خود فرد یا اطرافیان میتواند مبنای قضاوت پزشکان و سایر پرسنل بهداشتی درمانی قرار گیرد، شایسته است که این اندازه گیری با دقت و به طور صحیح و با رعایت استانداردها انجام شود. به همین دلیل، قصد داریم در این مقاله روش صحیح گرفتن فشار خون با دستگاه دیجیتال را مرور کرده به اصول این کار بپردازیم؛ برای اطلاع از جدیدترین اطلاعات پزشکی با مجله پزشکی سلامتی سیب همراه باشید.
فهرست مطالب
روش صحیح گرفتن فشار خون با دستگاه دیجیتال
پیش از اینکه به سراغ روش صحیح گرفتن فشار خون با دستگاه دیجیتال برویم، ابتدا بهتر است نکاتی را مرور کنیم که رعایت آنها پیش از اندازه گیری فشار خون میتواند به دقیقتر بودن اندازه گیری کمک کند.
از دستگاه فشار خون دیجیتال مناسب استفاده کنید
اولین مسئله مهم برای اندازه گیری فشار خون داشتن دستگاه فشارسنج مناسب است. به طور کلی دستگاههای بازویی بر انواع مچی ارجحیت دارند و بهتر است تا حد امکان انواعی که به دور بازو بسته می شوند خریداری گردند. دستگاههای فشارسنج دیجیتالی بازویی با قیمتهای مناسب قابل خریداری هستند. پس بهتر است از خریداری انواع مچی اجتناب گردد. از طرف دیگر، کلیه دستگاههای فشار سنج دیجیتال هر چند وقت یک بار نیاز به کالیبراسیون و چک کردن دارند. بهترین راه برای چک کردن این دستگاهها این است که وقتی فرد برای چکاپ یا علل دیگر به مطب می رود، دستگاه را به همراه داشته باشد و از پزشک خود درخواست نماید که فشار او را یکبار با این دستگاه و بار دیگر با دستگاه داخل مطب اندازه گیری کرده و نتایج را مقایسه نماید. با این روش در صورت وجود خطا در دستگاه دیجیتال، فرد از مشکل مطلع میگردد.
همچنین بخوانید: اصطلاحات آزمایش خون و راههای پیشگیری از نارسایی کلیوی
فرد را در شرایط فیزیکی مناسب قرار دهید
مسئله دوم شرایط فیزیکی فرد در هنگام اندازه گیری فشارخون است. متاسفانه از آنجایی که بسیاری از پزشکان و پرستاران، فشار خون افراد را در حالت خوابیده اندازه گیری نمیکنند، مردم عادی هم همین روش را تقلید می نمایند که روش درستی نیست. اگر بخواهیم فشار خون را به روش دقیق و اصولی اندازه گیری نماییم، باید فرد در حدود چند دقیقه در حالت استراحت به پشت دراز بکشد و سپس فشار خون از بازوی چپ اواندازه گیری شود. ضمنا بازو باید در سطح تراز با قلب و بدن قرار بگیرد و بالاتر و پایین تر نباشد. اگر فشار خون برای تنظیم داروی بیمار و یا شروع درمان دارویی اندازه گیری می گردد، باید هر روز دو بار در ساعت های متفاوت اندازه گیری شود و نتایج به همراه تاریخ و ساعت اندازه گیری ثبت گردد.
از طرف دیگر، فردی که در حالت استراحت نیست و مثلا از پله ها بالا آمده است و یا احساس گرمای شدید میکند، به احتمال زیاد ضربان قلبی بالاتر از طبیعی دارد که میتواند فشار خون را به غلط بالاتر نشان دهد. پس باید فرد در حالت استراحت قرار گیرد و پس از بازگشت نبض و ضربان قلب به حد طبیعی، فشار خون اندازه گیری گردد.
از فشار سنج با سایز کاف (بازوبند) مناسب استفاده کنید
سایز کاف (Cuff) فشارسنج نیز باید با سایز بازوی فرد هم خوانی داشته باشد. در افرادی که بازوی بسیار چاق دارند، معمولا نمیتوان از فشارسنجهای معمولی با کاف معمولی استفاده کزد زیرا نتیجه را به درستی نشان نمیدهند. این افراد نیاز به فشارسنج با کاف (Cuff) بزرگ دارند. همین مشکل در افرادی که دچار لاغری مفرط هستند نیز وجود دارد و این افراد نیاز به کاف (Cuff) مخصوص اطفال دارند.
نحوه صحیح فشار خون گرفتن با دستگاه دیجیتال
برای اندازه گیری فشار خون با دستگاه دیجیتال، اگر میخواهید که فشار خون خود را اندازه گیری کنید شاید این کار در موقعیت خوابیده برای شما کمی دشوار باشد اما اگر هدفتان اندازهگیری فشار خون دیگران است بهتر است از او بخواهید که به پشت دراز بکشد.
بعد از نشستن یا دراز کشیدن، 3 الی 5 دقیقه بدون حرکت آرام بمانید تا ضربان قلب تا حد امکان ثابت شود و بعد از آن باید کاف فشار سنج را روی دست چپتان ببندید.
درست بودن نحوه اندازه گیری فشار خون با دستگاه دیجیتال تا حد زیادی به بستن کاف به دور بازو مربوط است. برای این کار، آستین لباس فرد باید کاملا آزاد بوده و نباید هیچ فشاری را به بازوی فرد وارد نماید. اگر در این مورد شک دارید، بهتر است که آستین لباس را به طور کامل در آورید. کاف را به دور بازوی خود، به طوری که لبه پایین آن 2.5 سانتیمتر از خط آرنج جلوی دست بالاتر است ببندید. اطمینان حاصل کنید که توبینگ (شلنگ) دستگاه دقیقا در وسط بازو شما قرار گیرد تا سنسور در جای درست ثابت شود. چسب کاف را به خوبی روی بازوی خود سفت کنید؛ کاف باید تا حدی روی بازو سفت شود که تنها دو انگشت اشاره و وسط شما بتوانند بین قسمت بالایی آن و بازو جای بگیرند. بعد از سفت کردن کاف اطمینان حاصل کنید که هیچ فشاری روی بازو یا پوست بازو شما نیست و کاف را بیش از اندازه سفت نکردهاید.
بعد از بستن کاف، چند لحظه صبر کنید و سپس کلید استارت روی دستگاه فشار سنج را فشار دهید. در حالت خود ثابت و ساکت مانده و به دستگاه اجازه دهید که کار اندازه گیری را شروع کند. زمانی که اندازهگیری به پایان رسید، مانیتور روی پنل دیجیتال فشار خون و ضربان قلب شما را نشان خواهد داد. اگر مانیتور فشار خون و ضربان شما را نشان نداد احتمالا طرز صحیح بستن دستگاه فشار خون را اجرا نکردهاید و توصیه میشود که کاف را باز کرده، دوباره ببندید و مجدد برای گرفتن فشار خون تلاش کنید.
همچنین بخوانید: بهترین راهکارهای جلوگیری از چاقی
بعد از اندازه گیری فشار خون، بهتر است که آن را با تاریخ و ساعت ثبت کنید. شما میتوانید این کار را در یک دفتر مخصوص انجام دهید و یا آن را وارد کامپیوتر کنید. برخی دستگاههای دیجیتال فشار خون نیز این امکان را دارند که اطلاعات مربوط به سابقه اندازه گیری فشار خون را به طور مستقیم وارد کامپیوتر کنند.
کلام آخر
امیدرواریم این مطلب که در آن سعی کردیم به روش صحیح گرفتن فشار خون با دستگاه دیجیتال اشاره کرده و نحوه بستن کاف فشار سنج و اندازه گرفتن فشار خون را بررسی کنیم مورد توجه شما قرار گرفته باشد با اینکه در این مطلب نحوه اندازه گیری فشار خون با دستگاه دیجیتال را به شکل کامل مرور کردیم اما توصیه میشود که طرز کار با فشارسنج دیجیتال را یک بار در حضور یک فرد با تجربه و دارای تخصص مانند یک پزشک یا پرستار مجرب به صورت عملی مرور نمایید، تا مطمئن شوید که فشار خون را به روش صحیح و استاندارد اندازه گیری میکنید.
همچنین بخوانید: بهترین روغن برای آشپزی کدام است؟
نظر شما در مورد دستگاه فشار خون چیست؟ آیا اهل اندازه گیری فشار خون خود در خانه هستید؟ شما پیش از مطالعه این مطلب تا چه اندازه با روش اندازه گیری فشار خون آشنا بودید؟ آیا نحوه بستن کاف فشار سنج را به خوبی آموختید؟ میتوانید دیدگاه خود را در این رابطه با ما در بخش نظرات به اشتراک بگذارید.
دکتر فرزاد فهیم تاش
با سلام و عرض ارادت و تشکر خدمت شما آقای دکتر عزیز
ببخشید، میشه راجب خود اعداد فشار خون توضیح بدین
اینکه میگن مثلا ۱۳ رو ۸ یعنی چی؟
لطفا ممکنه توضیحی هم راجب بازه نرمال فشار خون و پایین بودن فشار خون مادرزادی توضیح بدین
با تشکر از شما بزرگوار و وقت گرانبها تون در جهت پاسخگویی