مجله پزشکی-سلامت ایرانیان آمریکا
ads

مسمومیت با متانول چطور اتفاق می‌افتد؟

تاریخ ارسال : ۲۱ اردیبهشت ۱۴۰۱

علائم مسمومیت خفیف با متانول

مسمومیت با الکل متانول یک اورژانس پزشکی محسوب می‌شود که اگر شدید باشد می‌تواند جان شخص را به خطر بی اندازد. در این مقاله از سری مقالات پزشکی مجله سلامتی سیب به بررسی مسمومیت با الکل متانول می‌پردازیم.

متانول چیست؟

الکل‌ها گروهی از مواد شیمیایی هستند که حاوی یک عامل الکلی باشند. متانول ساده‌ترین الکل است که در ساختار آن تنها یک اتم کربن به کار رفته است و فرمول شیمیایی آن نیزCH3OH است. این الکل به نامه‌ای متیل الکل، الکل متیلیک، کاربینول، الکل چوب یا الکل صنعتی نیز شناخته می‌شود.

اگر به طور خلاصه بگوییم که متانول چیست، باید گفت الکل خوراکی اتانول است و متانول همان الکل صنعتی است که به‌عنوان حلال و ضدعفونی‌کننده وسایل استفاده می‌شود.

محصولاتی که حاوی متانول هستند عبارت‌اند از مایع شوینده شیشه، ضد یخ، پاک‌کننده کاربراتور، مایع دستگاه کپی، عطر، سوخت گرم‌کننده غذا و انواع دیگر سوخت‌ها.

مسمومیت با متانول معمولاً یا در پی مصرف عمدی یا سهوی خوراکی این الکل ایجاد می‌شود یا به دلیل تماس مکرر با پوست. قرار گرفتن در معرض می‌تواند درجات مختلفی از سمیت ایجاد کند و می‌تواند به طیف وسیعی از درمان‌ها از نظارت دقیق آزمایشگاهی تا درمان ضد سم و دیالیز نیاز داشته باشد.

همچنین بخوانید
مضرات و فواید مصرف الکل برای بدن

مسمومیت با متانول

متانول (CH3OH) یک آلکانول مایع ساده شفاف و بی‌رنگ است که به‌راحتی با اتانول اشتباه گرفته می‌شود. این الکل برخلاف اتانول، بسیار سمی است و برای مصرف انسان مناسب نیست. در عوض به‌عنوان ترکیبی از تعداد زیادی حلال صنعتی و تجاری موجود، محصولات پاک‌کننده و مایعات ضد یخ استفاده می‌شود.

افزایش سمیت متانول نسبت به اتانول به دلیل متابولیسم آن است. متانول ابتدا توسط الکل دهیدروژناز 4 به فرمالدئید متابولیزه می‌شود. فرمالدئید پس از آن تقریباً به‌طور کامل توسط آلدهید دهیدروژناز 4 به فرمات (اسید فرمیک) متابولیزه می‌شود. فرمات در زنجیره تنفسی بسیار سمی است و سیتوکروم اکسیداز را مهار می‌کند که باعث هیپوکسی سلولی (باعث نکروز بافت)، اسیدوز متابولیک و دمیلینه شدن عصب بینایی می‌شود.

مسمومیت الکل صنعتی چند روز طول میکشد؟

. تصور می‌شود که پوتامن به دلیل نیازهای متابولیکی بالا تحت تأثیر این فرآیند قرار می‌گیرد، اما درباره این موضوع همچنان تحقیقات در حال انجام است. ازآنجایی‌که این فرآیند متابولیک به زمان نیاز دارد، اغلب یک دوره نهفتگی 12-24 ساعتی وجود دارد تا اینکه علائم بالینی آشکار شود.

شاید خیلی نتوان به طور دقیق گفت که مسمومیت الکل صنعتی چند روز طول میکشد. در حقیقت این مورد بستگی به میزان الکل خورده شده، همچنین توانایی بدن در مقابله با آن و همچنین انجام یا عدم انجام درمان است.

درصورتی که مقادیر سمی از الکل صنعتی یا متانول خورده شود، بعد از شروع علائم در طی 24 ساعت ممکن است حتی مرگ نیز اتفاق بیفتد. در صورت مراجعه به موقع به بیمارستان اغلب حداقل نیاز به 48 بستری در بیمارستان است که در اگر عوارض مختلف این مسمومیت ایجاد شده باشند این میزان افزایش خواهد یافت.

علائم-مسمومیت-با-متانول-از-طریق-پوست

خوردن چه مقدار متانول باعث مرگ می‌شود؟

اینکه خوردن چه مقدار متانول باعث مرگ می‌شود، بستگی به درصد و غلظت متانول موجود در ماده‌ای که خورده می‌شود دارد.

دوز بالقوه کشنده متانول تقریباً 30 تا 240 میلی‌لیتر یا 1 گرم در کیلوگرم است. آسیب بینایی دائمی ممکن است با مصرف حداقل 30 میلی‌لیتر متانول رخ دهد. برخلاف بسیاری از الکل‌های دیگر، متانول به‌خودی‌خود مست‌کننده نیست و این ممکن است به وزن مولکولی پایین آن مربوط باشد.

علائم مسمومیت با متانول

مسمومیت ناشی از متانول، مشخصاً از طریق بلع است. علائم ممکن است شامل کاهش سطح هوشیاری، استفراغ، درد شکم و بوی خاص در نفس باشد. کاهش بینایی ممکن است دوازده ساعت پس از مواجهه شروع شود.

عوارض خوردن متانول

عوارض خوردن متانول در صورت عدم درمان صحیح و به موقع ممکن است شامل کوری و نارسایی کلیه باشد. مسمومیت و مرگ ممکن است حتی پس از نوشیدن مقدار کمی از نوشیدنی رخ دهد.

مسمومیت با متانول همان‌طور که گفته شد علائم خود را به‌صورت تأخیری نشان می‌دهد. بیماران می‌توانند با انواعی از ویژگی‌های بالینی ناتوان‌کننده، اغلب پس از 12 تا 24 ساعت تأخیر مراجعه کنند. مهم‌ترین عوارض خوردن متانول عبارت‌اند از:

  1. اختلالات بینایی که با نوریت بینایی و درنهایت کوری مشخص می‌شود که شایع‌ترین مورد از علائم مسمومیت با متانول است.
  2. علائم مربوط به اثر متانول بر دستگاه عصبی مرکزی مانند سردرد، سرگیجه، خستگی و درنهایت اختلال عملکرد عصبی دائمی
  3. علائم گوارشی مانند تهوع، استفراغ و درد شکم
  4. اسیدوز متابولیک جبران نشده شدید با شکاف آنیونی بالا
  5. کما
  6. مرگ

در صورت مصرف مقادیر کم، علائم مسمومیت با متانول می‌تواند شامل سردرد، تاری دید، سرگیجه، تهوع و استفراغ باشد اما اینکه چه میزان ممکن است باعث ایجاد علائم مسمومیت خفیف با متانول شود در افراد مختلف ممکن است تفاوت داشته باشد خصوصاً اگر همراه با اتانول مصرف شود.

مسمومیت پوستی

متانول از طریق پوست و از طریق استنشاقی نیز می‌تواند جذب شود که در صورت تماس مکرر باپوست و یا تنفس بخار حاوی متانول ممکن است درجاتی از مسمومیت رخ دهد هرچند که خیلی شایع نیست.

در صورت تماس، علائم مسمومیت با متانول از طریق پوست می‌تواند شامل خارش، کهیر و اریتم باشد. در صورت تماس طولانی‌مدت و در حجم زیاد، علائم مسمومیت با متانول از طریق پوست مانند مسمومیت با نوع خوراکی آن می‌باشد و می‌تواند تا اسیدوز متابولیک نیز پیش برود.

علائم مسمومیت با متانول

تشخیص

در مسمومیت با الکل متانول مهم‌ترین مسئله تشخیص است چراکه تشخیص به‌موقع می‌تواند از عوارض مهمی مثل کوری و مرگ جلوگیری کند. همان‌گونه که گفته شد، علائم مسمومیت بعد از 12-24 ساعت آشکار می‌شوند. معمولاً شخص علامت بارز و آشکاری ندارد و مردمک‌ها میدریاتیک هستند (یعنی سوراخ باز می‌شود و به نور نیز پاسخ نمی‌دهد) همچنین فرد معمولاً به دلیل اینکه در شوک است ازنظر همودینامیک پایدار نیست.

تشخیص مسمومیت با متانول بیشتر بر پایه علائم شخص، سابقه مصرف الکل در روز گذشته و تست‌های آزمایشگاهی است که اسیدوز متابولیک با آنیون گپ بالا مشاهده می‌شود.

بیماران اغلب با تشخیص و درمان سریع بهبود می‌یابند. سمت شبکیه و سمت گانگلیون پایه ممکن است منجر به علائم دائمی شود. هنگامی‌که بیماران دیر مراجعه می‌کنند یا تشخیص به‌موقع تشخیص داده نمی‌شود، عوارض و مرگ‌ومیر قابل توجهی ممکن است رخ دهد.

درمان

با توجه به اینکه مسمومیت با متانول می‌تواند بر دستگاه‌های مختلف بدن اثر بگذارد درمان مسمومیت با الکل متانول به‌طور کلاسیک شامل تجویز اتانول داخل وریدی است که میل ترکیبی بسیار بالاتری (10 تا 20 برابر بیشتر) برای الکل دهیدروژناز در مقایسه با متانول دارد تا تولید فرمات را کاهش دهد. این را می‌توان با تجویز فومپیزول یا اسید فولینیک افزایش داد. گزینه‌های درمانی اضافی شامل اصلاح اسیدوز متابولیک با بی‌کربنات سدیم داخل وریدی، شستشوی معده و همودیالیز هستند.

شود همچنین در طی فرایند درمان مسمومیت با الکل متانول باید وضعیت حیاتی بیمار به‌طور کامل مانیتور شود و از باز بودن راه‌های هوایی و تنفس صحیح و کافی بیمار اطمینان حاصل شود.

درمان خانگی مسمومیت با متانول وجود ندارد و درمان این مسمومیت یک فرایند بیمارستانی است و باید توسط کادر آموزش‌دیده درمان انجام شود. درصورتی‌که مقادیر آسیب‌زا و سمی از متانول وارد بدن شده باشد حتماً باید در اولین فرصت به بیمارستان مراجعه کرد و راهکاری برای درمان خانگی مسمومیت با متانول وجود ندارد.

کوری با الکل درمان دارد؟

سؤال بسیار رایجی که پرسیده می‌شود این است که آیا کوری با الکل درمان دارد یا نه. در صورتی که در مراحل ابتدایی مسمومیت به مراکز درمانی مراجعه شود، به‌خوبی می‌توان از بروز اکثر عوارض جلوگیری کرد اما درصورتی که عوارض مسمومیت ازجمله کوری به طور کامل ایجاد شده باشند خیلی کاری نمی‌توان برای بیمار انجام داد و این آسیب‌ها دائمی خواهند بود.

در مواردی نیز ممکن است آسیب به صورت کامل ایجاد نشده باشد که در این حالت با انجام درمان و پیگیری‌های طولانی‌مدت چشم‌پزشکی می‌توان تا حدی بینایی را مجدداً به دست آورد. میزان بهبود یا عدم بهبود به میزان آسیب وارده بستگی دارد.

بعد از خوردن الکل صنعتی چه باید کرد؟

پیش از اینکه بگوییم بعد از خوردن الکل صنعتی چه باید کرد بدانید که باید از مصرف هرگونه الکل صنعتی به طور جدی خودداری کنید. علائم مسمومیت با متانول ممکن است 2 روز بعد آشکار شوند و بنابراین تصور کنید که الکل صنعتی بی‌خطر است.

درصورتی که بعد از مصرف متوجه شدید که الکل صنعتی مصرف کرده‌اید یا 24-48 ساعت بعد از مصرف الکل‌های دست‌ساز دچار علائمی که ذکر گردید شدید، هرچه سریع‌تر به نزدیک‌ترین مرکز درمانی مراجعه کنید چراکه فرایند درمان یک فرایند بیمارستانی و تخصصی است.

مسمومیت با متانول چند روز طول میکشد؟

اینکه مسمومیت با متانول چند روز طول می‌کشد کاملاً بستگی به این دارد که چقدر از این ماده مصرف‌شده است و تداخلات درمانی به چه صورت انجام‌گرفته‌اند اما معمولاً به 24-36 ساعت بستری در بیمارستان نیاز است.

همچنین بخوانید
کنترل مسمومیت ناشی از سوء مصرف داروهای مخدر به کمک نالوکسان

مصرف چه قرصی با الکل باعث مرگ می‌شود؟

یکی از سؤالات رایجی که پرسیده می‌شود این است که مصرف چه قرصی با الکل باعث مرگ می‌شود. باید بگوییم که هر قرصی که باعث کاهش فعالیت سیستم عصبی و مغز شود، در صورتی که با الکل مصرف شود ممکن است به شکل بالقوه‌ای خطرناک باشد و باعث مرگ شود ازجمله این قرص‌ها عبارت‌اند از:

  • متادون
  • کلونازپام
  • آلپرازولام
  • ترامادول
  • بوپرنورفین
  • و…

داروهای زیادی با الکل تداخل دارند، بنابراین در صورت مصرف الکل پیش از مصرف هر دارویی بهتر است به بروشور و راهنمای آن دارو مراجعه کنید.

اگر در مورد مسمومیت با متانول سؤالی دارید، در قسمت نظرات سؤال خود را مطرح کنید تا پزشکان سایت سیب به پرسش شما پاسخ دهند.

 

پرسش و پاسخ

  1. متانول چیست؟ متانول یک الکل سمی است که در مواد حلال و ضدعفونی‌کننده کاربرد دارد و گاه به دلیل اشکال در مراحل تخمیر و تقطیر در الکل‌های خوراکی تقلبی نیز یافت می‌شود.
  2. مسمومیت با متانول چه علائمی دارد؟ علائم مسمومیت با متانول 12-24 بعد از مصرف و به شکل تأخیری آغاز می‌شود و شامل تهوع، استفراغ، ضعف، دوبینی و… می‌شود.
  3. خوردن چه مقدار متانول باعث مرگ می‌شود؟ دوز بالقوه کشنده متانول تقریباً 30 تا 240 میلی‌لیتر یا 1 گرم در کیلوگرم است.

 

منابع

https://radiopaedia.org

https://emedicine.medscape.com

کلمات کلیدی :
اشتراک گذاری :

ارسال نظر