مجله پزشکی-سلامت ایرانیان آمریکا
ads

برای پیشگیری از آسم چه باید کرد؟

تاریخ ارسال : ۲۹ خرداد ۱۴۰۱

برای پیشگیری از آسم چه باید کرد

آسم یک بیماری تنفسی است که بسیار شایع است و افراد زیادی در سراسر جهان به این بیماری مبتلا هستند. این بیماری اغلب با حملات تنگی نفس و سرفه نمایان می‌شود. پیش‌تر در یک مطلب جداگانه مفصلاً دیدیم که، آسم چیست. در این مطلب از مقالات پزشکی جدید سایت سیب سطوح پیشگیری بیماری آسم را بررسی می‌کنیم و می‌بینیم که برای پیشگیری از آسم چه باید کرد.

سطوح پیشگیری بیماری آسم

درحقیقت پیشگیری از آسم به دو جنبۀ کلی، پیشگیری از ابتلا به آسم و پیشگیری از بروز حملات آسم (مدیریت بیماری) تقسیم می‌شود.

بیماری آسم کاملاً قابل پیشگیری نیست؛ چراکه ویژگی‌های ژنتیکی و عملکردی بدن در ابتلا به این بیماری نقش دارند. بااین‌حال می‌توان، با رعایت موارد زیر و کاهش مواجهه با عوامل خطرآفرین برای این بیماری، تا حدی از ابتلا به آسم پیشگیری کرد:

  • اجتناب از مصرف سیگار، قلیان و سایر دخانیات؛
  • استفاده از ماسک در هوای آلوده؛
  • پیشگیری از ابتلا به سرماخوردگی؛
  • دوری از مواد حساسیت‌زا.

حال در ادامۀ سطوح پیشگیری بیماری آسم به بررسی راه‌های پیشگیری از بروز حملات این بیماری خواهیم پرداخت.

پیشگیری از بیماری آسم

برای پیشگیری از آسم چه باید کرد؟

اکنون به بررسی چهار راهکار اساسی برای پیشگیری از بیماری آسم می‌پردازیم تا اهداف زیر حاصل شوند:

  • بیماری آسم غیرفعال باشد؛
  • بتوانید ورزش کنید؛
  • تمام شب بدون علائم آسم بخوابید؛
  • مرتباً به کار و تحصیل خود بپردازید؛
  • هیچ ویزیت اورژانسی نداشته باشید و بستری نشوید.

محرک‌های آسم خود را بشناسید و تماس با آن‌ها را به حداقل برسانید

اجتناب از محرک‌های حملات آسم بهترین راه برای کاهش نیاز شما به دارو و جلوگیری از حملات آسم است. ابتدا باید یاد بگیرید که این محرک‌ها چه هستند. هر زمان که دچار آسم شدید، به این فکر کنید که روز گذشته کجا بودید و چه می‌کردید.

برای مثال اگر به گرد و غبار حساسیت دارید، باید یک پوشش هواگیر در اطراف بالش و تشک خود قرار دهید. همچنین ممکن است بخواهید با پزشک خود درمورد درمان‌های آلرژی صحبت کنید که ممکن است به جلوگیری از علائم آلرژی کمک کند.

محرک‌های حملات آسم

شایع‌ترین مواردی که محرک بروز حملات آسم هستند عبارت‌اند از:

  • آلودگی هوا؛
  • آلرژی؛
  • هوای سرد؛
  • ویروس سرماخوردگی یا آنفولانزا؛
  • ورزش؛
  • سینوزیت؛
  • دود؛
  • عطرها.
همچنین بخوانید
آلودگی هوا بر سلامت انسان چه تأثیری دارد؟

داروهای خود را طبق دستور پزشک مصرف کنید

داروهای آسم معمولاً از طریق دستگاهی به نام نبولایزر استنشاق می‌شوند. برای اینکه دستگاه‌های استنشاقی به‌خوبی کار کنند باید از آن‌ها به‌درستی استفاده کنید. بیش از نیمی از افرادی که از دستگاه‌های استنشاقی استفاده می‌کنند به‌درستی از آن‌ها استفاده نمی‌کنند.

از پزشک خود بخواهید روش صحیح استفاده از دستگاه را به شما آموزش دهد و در هنگام آموزش دقت کافی داشته باشید و سعی کنید از صحیح‌بودن استفاده از دستگاه مطمئن شوید.

اغلب کسانی که به آسم مبتلا هستند باید چند نوع داروی مختلف مصرف کنند. البته کسانی که بیماری آن‌ها خیلی خفیف است ممکن است تنها نیاز به مصرف یک دارو داشته باشند. در مواقعی که تعداد داروهای شما زیاد است ممکن است در مصرف آن‌ها دچار اشتباه شوید. می‌توانید زمان مصرف داروهایتان را یادداشت کنید تا در موعد خود آن‌ها را مصرف کنید. مصرف صحیح و به‌موقع داروها یکی از مهم‌ترین کارها برای پیشگیری از بیماری آسم است.

ممکن است داروها برخی عوارض جانبی داشته باشند؛ اما، سود آن‌ها از عوارض جانبی‌شان بیشتر است. بااین‌حال درصورتی‌که هنگام مصرف داروهایتان دچار علائم بخصوصی شدید، حتماً این موضوع را با پزشک خود در میان بگذارید.

بیماری خود را بشناسید

دوره‌های حملات آسم تقریباً هرگز بدون هشدار رخ نمی‌دهند. برخی از افراد گروهی از علائم اولیه را تجربه می‌کنند، ازجمله:

  • سرفه؛
  • سفتی قفسه سینه؛
  • احساس خستگی؛
  • گیجی.

سطوح پیشگیری بیماری آسم

راه‌های هوایی مانند شاخه‌های یک درخت منشعب می‌شوند و راه‌های اصلی و بزرگ هوایی به زیرشاخه‌های زیادی منشعب می‌شوند. علائم اصلی و شدید آسم تا هنگامی که اغلب راه‌های هوایی مسدود نشده باشند ایجاد نمی‌شوند. علائم اولیه اغلب هنگامی رخ می‌دهند که گروه کمی از این راه‌های هوایی انتهایی درحال انسداد باشند. بنابراین مصرف داروها (خصوصاً آن‌هایی که حملات را تسکین می‌دهند) نقش مهمی در جلوگیری از بروز حملات دارند.

یک دستگاه ساده و جیبی به نام پیک فلومتر وجود دارد که می‌تواند به تشخیص تنگی در راه‌های هوایی، چند ساعت یا حتی چند روز قبل از احساس علائم، کمک کند. پیک فلومترها اشکال و سبک‌های مختلفی دارند. از پزشک خود بپرسید که کدام یک برای شما مناسب است. پزشک شما ممکن است تنگی راه‌های هوایی‌تان را به مناطق (سبز = ایمن، زرد = احتیاط، قرمز = اضطراری) تقسیم کند و برای شما برنامه‌ای تهیه کند. عدد پیک جریان به شما کمک می‌کند بدانید:

  • کدام دارو را مصرف کنید؛
  • چه مقدار مصرف کنید؛
  • چه زمانی آن را مصرف کنید؛
  • چه زمانی با پزشک خود تماس بگیرید؛
  • چه زمانی باید به دنبال مراقبت‌های اضطراری بود.

بدانید وقتی آسم شما بدتر می‌شود باید چه‌کاری انجام دهید

اگر برنامۀ مدیریت آسم خود را بشناسید و از آن پیروی کنید، دقیقاً می‌دانید که درصورت بروز یک حملۀ آسم یا اورژانس چه‌کاری باید انجام دهید.

در مواردی ممکن است نیاز باشد هرچه سریع‌تر به اورژانس مراجعه کنید. بعضی مواقع تنها مصرف داروهای مهارکنندۀ حملات کافی است. به‌هرحال حتماً این موارد را از پزشک خود سؤال کنید و از دستورات پزشک نیز کاملاً پیروی کنید.

واکسن برای پیشگیری از بیماری آسم

همان‌ گونه که گفتیم، سرماخوردگی و آنفولانزا از محرک‌های بیماری آسم هستند که می‌توان با پیشگیری از ابتلا به آن‌ها از بروز حملات آسم جلوگیری کرد.

آسم احتمال ابتلا به عوارض آنفولانزا مانند ذات‌الریه و بستری‌شدن در بیمارستان به‌دلیل آن را افزایش می‌دهد. هر فرد بالای 19 سال باید هر 5 تا 10 سال یک‌ بار واکسن پنومونی (به نام پنومواکس) تزریق کند. با ابتلا به آسم همچنین شانس بیشتری برای ابتلا به ذات‌الریه پنوموکوکی، که یک نوع شایع پنومونی باکتریایی است، وجود دارد. برای محافظت در برابر این بیماری‌ها و برای محافظت در برابر کزاز، دیفتری و سیاه‌سرفه باید واکسن Tdap به همراه واکسن زوستر (برای در امان ماندن از زونا) تزریق شود.

اگر پزشک متوجه شود که شما آلرژی دارید، واکسن‌های آلرژی (ایمونوتراپی) ممکن است به پیشگیری از علائم آلرژی و جلوگیری از بدترشدن آسم شما کمک کند. با تزریق واکسن‌های آلرژی، پزشک دوزهای کمی از مواد آلرژی‌زا را در یک برنامه منظم به زیر پوست شما تزریق می‌کند. با گذشت زمان، بدن شما ممکن است به مادۀ آلرژی‌زا عادت کند و درصورت قرارگرفتن در معرض آن‌ها کمتر پاسخ دهد.

همچنین بخوانید
تاثیرات ترک سیگار در بدن چیست؟

چنانچه درمورد پیشگیری از بیماری آسم سؤالی دارید، در قسمت نظرات سؤال خود را مطرح کنید تا پزشکان سایت سیب به سؤال شما پاسخ دهند.

 

سوالات متداول در مورد پیشگیری از بیماری آسم

سطوح پیشگیری بیماری آسم شامل چیست؟

پیشگیری از آسم به دو جنبۀ کلی، پیشگیری از ابتلا به بیماری آسم و پیشگیری از وقوع حملات تقسیم می‌شود.

برای پیشگیری از آسم چه باید کرد؟

برای پیشگیری از آسم محرک‌های این بیماری را بشناسید، داروهای خود را طبق دستور مصرف کنید، بیماری خود را بشناسید و بدانید وقتی بیماری‌تان بدتر می‌شود چه‌کاری باید انجام دهید.

برای پیشگیری از آسم چه واکسنی وجود دارد؟

واکسن‌های پنومونی و واکسن‌های ایمونوتراپی مهم‌ترین واکسن‌هایی هستند که برای پیشگیری از بیماری آسم استفاده می‌شوند.

 

منابع

https://www.aafa.org/

https://www.webmd.com

 

 

 

کلمات کلیدی :
اشتراک گذاری :

ارسال نظر