تاریخ ارسال : ۳۱ مرداد ۱۴۰۰
در ادامه این مطلب با ارائه یک پرسش و پاسخ کرونا سعی شده است تا به سوالات متداول در مورد ویروس کرونا بر مبنای اطلاعات پزشکی و با رجوع به مستندات معتبر پاسخ داده شود.
متاسفانه، همه گیری کرونا خیلی بیشتر از آنچه فکرش را میکردیم ادامه پیدا کرده است و هم اکنون در دومین سال پاندمی به سر میبریم. در طول این مدت، سوالات زیادی در مورد ویروس کرونا به وجود آمده که گاها با اطلاعات غلط پاسخ داده شدهاند. به همین بهانه، در این مقاله از مجله پزشکی سلامتی سیب قصد داریم با استفاده از قابل اطمینانترین منابع و جدیدترین اطلاعات پزشکی به سوالات متداول در مورد کرونا پاسخ داده و یک پرسش و پاسخ کرونا را خدمت شما ارائه کنیم؛ با ما همراه باشید.
فهرست مطالب
متداولترین سوالات در مورد کرونا
منبع ما برای این پرسش و پاسخ کرونا، سازمان جهانی بهداشت و مقالاتی هستند که اطلاعات آنها از طریق تحقیقات و مستندات به اثبات رسیده است. همچنین این مطلب در آینده دائما به روز رسانی شده و در آن به سوالات جدید در مورد کرونا پاسخ داده خواهد شد.
رایجترین علائم کرونا چیست؟
طب، سرفه خشک و خستگی متداولترین علائمی هستند که در صورت ابتلا به کرونا آنها را تجربه خواهید کرد. اما به غیر از این علائم کرونا، ممکن است موارد زیر را نیز تجربه نمایید:
- از دست دادن حس بویایی و چشایی
- گرفتگی بینی
- قرمز شدن چشمها
- گلو درد
- سردرد
- درد عضله یا مفصل
- انواع مختلفی از جوش پوستی
- تهوع یا استفراغ
- اسهال
- لرز یا سرگیجه
اما زمانی که ویروس کرونا با شدت بیشتری شما را مبتلا کند ممکن است علائم زیر را نیز تجربه کنید:
- تنگی نفس
- از دست دادن اشتها
- گیجی
- درد مداوم یا فشار در قفسه سینه
- تب بالا (بیش از 38 درجه سانتیگراد)
برخی دیگر از علائم کرونا نیز کمی کمتر رایج هستند که عبارتند از:
- تحریک پذیری و کج خلقی
- گیجی
- کاهش آگاهی (گاهی اوقات همراه با تشنج)
- اضطراب
- افسردگی
- اختلالات خواب
- عوارض عصبی شدیدتر و نادر مانند سکته مغزی، التهاب مغزی، دلیریم(روان آشفتگی) و آسیب عصبی
تمام افراد فارغ از سن و وضعیت فیزیکی خود، در صورت تجربه تب، سرفه، تنگی نفس یا سخت شدن نفس کشیدن، درد قفسه سینه یا احساس فشار در سینه، یا از دست دادن توانایی برای صحبت کردن یا حرکت، باید بلافاصله به مراکز پزشکی جهت شروع مراحل درمان مراجعه کنند.
بیشتر بخوانید: همه چیز دربارهی کرونا امیکرون
علائم کرونا چه زمانی بروز خواهند کرد؟
بعد از ابتلا به کرونا، معمولا عوارض آن پس از 5 الی 6 روز بروز خواهند کرد اما این مدت ممکن است که بین 1 تا 14 روز نیز متغیر باشد. به همین دلیل است به افرادی که در معرض ویروس کرونا قرار میگیرند توصیه میشود تا 14 روز از برقراری ارتباط با دیگران پرهیز کنند.
اگر علائم کرونا را تجربه کردم چه کار کنم؟
در صورتی که علائم کرونا را تجربه کردید با پزشک خود تماس گرفته (در صورت امکان) و وضعیت خود را شرح دهید. در صورت امکان تا 14 روز از سایر افراد دور بمانید و وضعیت سلامتی خود را نظارت کنید.
آیا کرونا آبریزش بینی دارد؟
آبریزش بینی یکی از علائم متداول کرونا نیست اما ممکن است برخی بیماران آن را تجربه کنند. براساس اطلاعات موجود، بیمارانی که به سویه دلتا مبتلا میشوند ممکن است بیشتر آبریزش بینی را تجربه کنند.
آیا کرونا عطسه هم دارد؟
عطسه کردن پس از آلوده شدن به ویروس کرونا چندان رایج نیست اما یکی از علائم مشترک بین سرماخوردگی و ویروس کرونا به حساب میآید.
بعد از گرفتن کرونا چه اتفاقی میافتد؟
یکی از مهمترین و متداولترین سوالاتی که در این پرسش و پاسخ کرونا به آن پاسخ میدهیم این است که عاقبت بیماری کرونا چیست و بعد از ابتلا به آن چه اتفاقی رخ خواهد داد؛ از میان کسانی که به کرونا مبتلا میشوند و علائم این بیماری در آنها بروز میکند، حدود 80 درصد بدون نیاز به بستری شدن بهبود خواهند یافت. 15 درصد مبتلایان در اثر بیماری بد حال خواهند شد و به مراقب درمانی مثل تنفس از کپسول اکسیژن نیاز خواهند داشت و 5 درصد نیز باید تحت مراقبتهای ویژه پزشکی قرار بگیرند.
برخی عوارض مثل نارسایی تنفسی، سندرم حاد اختلال تنفسی (ARDS(، سپسیس، شوک سپتیک، ترومبوآمبولی، نارسایی ارگانهایی مثل قلب، کلیهها یا کبد از جمله عوارض ویروس کرونا هستند که میتوانند منجر به مرگ بیمار کرونایی شوند.
بیشتر بخوانید: قبل و بعد از واکسن کرونا چه باید کرد؟
خطر کرونا برای چه کسانی بیشتر است؟
افراد بالای 60 سال و کسانی که با مشکلات پزشکی مانند فشار خون بالا، مشکلات قلب و ریه، دیابت، چاقی یا سرطان دست و پنجه نرم میکنند بیشتر باید مراقب ابتلا به کرونا باشند زیرا بدن آنها در مقابل این ویروس آسیب پذیرتر خواهد بود.
با این حال، هر کسی با هر سنی که به Covid-19 مبتلا شود ممکن است شرایط بسیار سختی را تجربه کرده و جان خود را از دست دهد.
عوارض ماندگار کرونا چیست؟
برخی بیماران کرونا بعد از بهبودی، علائمی مثل خستگی یا تنگی نفس را تا چند ماه تجربه کردهاند اما برای این که بتوانیم دقیق بگوییم کرونا عوارض ماندگار دارد یا خیر، هنوز به تحقیقات و مطالعات بیشتری نیاز است.
چه زمانی تست کرونا بدهیم؟
هر کسی که علائم کرونا را تجربه میکند باید تست این بیماری را انجام دهد. علاوه بر این، حتی افرادی که هیچ علائمی ندارند اما با یک فرد مبتلا در ارتباط نزدیک بودهاند نیز بهتر است که تست کرونا بدهند.
مشخص شدن جواب تست کرونا ممکن است تا چند روز طول بکشد به همین دلیل، بسیار مهم است که بعد از انجام تست، خود را قرنطینه کنید و تا حد امکان ارتباط خود را با دیگران محدود سازید. در مکانهایی هم که ظرفیت انجام تست محدود است بهتر است که اولویت با گروههای پر خطر مثل کادر درمان و افرادی که در بخشهای قبلی آنها را به عنوان گروه پر خطر معرفی کردیم باشد.
در صورتی که در سینه خود فشار احساس کرده، تب شدید داشتید و یا نفس کشیدن برایتان سخت شد به مراقبتهای پزشکی نیاز داشته و به پزشک یا یک مرکزی درمانی مراجعه کنید. فراموش نکنید که در مسیر مراجعه به پزشک حتما ماسک بزنید، از دست زدن به سطوح تا حد امکان خودداری کنید، با دستانتان صورت خود را لمس نکرده و حداقل یک متر از سایر افراد فاصله بگیرید.
آیا آنتی بیوتیکها در پیشگیری یا درمان کرونا موثر هستند؟
آنتی بیوتیک ها در برابر ویروس ها کار نمیکنند؛ این داروها فقط بر روی عفونتهای باکتریایی کار موثر هستند که توسط ویروس کرونا ایجاد میشود، بنابراین، آنتیبیوتیک ها برای پیشگیری از از ویروس کرونا بیتاثیر خواهد بود.
در بیمارستان ها، پزشکان گاهی از آنتی بیوتیک ها برای جلوگیری یا درمان عفونت های باکتریایی ثانویه استفاده میکنند که می تواند یک عارضه در بیمارانی باشد که به شدت درگیر کرونا هستند. بنابراین، آنتی بیوتیکها فقط باید با تجویز پزشک مورد استفاده قرار گیرند.
بیشتر بخوانید:
آیا واکسن کرونا موثر است؟
در حال حاضر واکسینه شدن تنها راه مصونیت در مقابل کرونا است و جوامعی که واکسیناسیون را در اولویت قرار دادهاند به شرایط عادی برگشتهاند که همین مسئله نشان میدهد واکسن کرونا موثر است.
آیا واکسن کرونا عوارض دارد؟
عوارض جانبی واکسن کرونا بعد از تزریق محدود است اما تقریبا برای همه بروز خواهد کرد. از جمله متداولترین عوارض واکسن کرونا عبارتند از:
- درد، تورم و قرمزی بر روی بازویی که واکسن کوید 19 به آن تزریق شده است.
- تب و یا تب خفیف
- خستگی
- سردرد
- درد مفصلی یا درد عضلانی
این عوارض واکسن کرونا معمولا بعد از چند روز از بین خواهند رفت.
کلام آخر
امیدواریم در این مطلب که سعی کردیم به پرسش و پاسخ کرونا بپردازیم مورد توجه شما قرار گرفته باشد. داشتن اطلاعات جدید و البته قابل اطمینان یکی از مهمترین ارکان برای در امان ماندن از کرونا است و توصیه میکنیم که همواره اطلاعات خود را از منابع معتبر دریافت کرده و نسبت به اطلاعات بیماری کرونا که منبع آنها مشخص نیست مشکوک باشید.
معتبر ترین منبع برای دریافت اطلاعات کرونا چیست؟
سازمان جهانی بهداشت
چرا اطلاعات نا معتبر تا این اندازه در مورد کرونا زیاد است؟
زیرا افراد سود جو سعی میکنند محصولات یا خدمات خود را در مورد کرونا مفید جلوه داده و آنها را به فروش برسانند.
آیا اطلاعات معتبر مربوط به کرونا صد درصد درست هستند؟
درصد بالایی از اطلاعات کلی مثل دوره درمان و علائم کرونا درست هستند اما با توجه به اینکه هنوز کرونا یک ویروس کاملا شناخته شده نیست و تاکنون بارها دچار جهش زنتیکی شده است، ممکن است برخی جزئیات مربوط به این بیماری با اطلاعات منتشر شده از منابع معتبر نیز تطابق نداشته باشند.
چرا ویروس کرونا تا این اندازه همه گیر شد؟
به دلیل اینکه این ویروس قابلیت انتقال بالایی داشته و شدیدا مسری است. همچنین بسیاری افراد بدون علائم میتوانند ناقل کرونا باشند که به آنها ناقل خاموش گفته میشود.