مجله پزشکی-سلامت ایرانیان آمریکا
ads

توصیه های دندانپزشکی در دوران کرونا ویروس

تاریخ ارسال : ۱۱ مرداد ۱۴۰۰

دندانپزشکی در کرونا

دهان، بینی و چشم جزء مخاط اصلی ورود ویروس کرونا به بدن انسان محسوب می‌شوند. از این رو، شاید رفتن به دندان پزشکی در دوران کرونا به علت فاصله نزدیک بیمار و کادر درمانی زمینه انتقال ویروس را فراهم کند. اما اگر مجبور به رفتن به دندانپزشکی در کرونا باشیم چه باید کنیم؟ آیا رفتن به دندانپزشکی در دوران کرونا خطرناک است؟ در ادامه این مطلب قصد داریم با استفاده از جدیدترین اطلاعات پزشکی به همه سوالات مربوط به این مسئله پاسخ دهیم؛ با مجله پزشکی سلامتی سیب همراه باشد.

اهمیت مراقبت از دندان در همه گیری کرونا

در حال حاضر  که همه گیری کرونا بعد از حدود دو سال همچنان ادامه دارد و در حال دست و پنجه نرم کردن با گونه‌های جهش یافته کرونا مثل سویه امیکرون و سویه لامبدا هستیم، در خانه ماندن یا از راه دور کارکردن به منظور قطع زنجیره انتقال کرونا ویروس کماکان توصیه می‌شود.

با این شرایط، خانواده‌ها در شرایط فعلی ممکن است از خوراکی‌های شیرین و تنقلات بیشتری در خانه استفاده کنند و همانطور که احتمالا می‌دانید، این خوراکی‌ها ممکن است باعث افزایش پوسیدگی‌های دندان شوند. مواجهه با دندان درد و کرونا به طور همزمان می‌تواند بسیار نگران کننده باشد.

بعلاوه، در این دوران به علت سردرگمی و بلا تکلیفی از شرایط پیش آمده، از دست دادن کار، ترس از بیمار شدن و آینده نا معلوم، بسیاری از افراد دچار استرس و درد‌های عصبی فک و صورت ناشی از اضطراب و استرس می‌شوند و دندان درد در کرونا را تجربه می‌کنند. از این رو، پیش از اینکه حتی بررسی کنیم که آیا رفتن به دندانپزشکی در دوران کرونا خطرناک است یا خیر، توصیه می‌شود که بیش از پیش بهداشت دهان و دندان خود را جدی بگیرید.

رفتن به دندان پزشکی در کرونا

روزانه حداقل 2 بار مسواک زدن قبل و بعد از خواب و حداقل یک بار نخ دندان قبل از خواب به همه افراد و کودکان توصیه می‌شود تا از پوسیدگی‌های دندان جلوگیری شود. کودکان و خردسالان به علت نداشتن مهارت در استفاده از مسواک و نخ دندان، احتیاج به کمک و راهنمایی افراد بزرگتر دارند.

آیا رفتن به دندانپزشکی در دوران کرونا خطرناک است؟‌

همانطور که عنوان شد، دندان پزشک برای معاینه و درمان شما فاصله کمی با شما خواهد داشت و همچنین استفاده از ماسک برای شما غیر ممکن خواهد بود. علاوه بر این، افراد دیگری نیز به غیر از شما در مطب مورد نظر حضور خواهند داشت. با این تفاسیر، بدون شک رفتن به دندانپزشکی در کرونا، شانس ابتلا به این بیماری را افزایش داده و خطرناک خواهد بود.

رفتن به دندانپزشکی در کرونا

سازمان جهانی بهداشت و انجمن دندانپزشکان آمریکا در حال حاضر به بیماران و دندانپزشکان توصیه کرده‌اند که درمان‌های غیر ضروری دندانپزشکی را به تعویق انداخته و فقط برای درمان‌های اورژانسی و ضروری به دندانپزشک مراجعه کنید.

درمان‌های اورژانسی دندانپزشکی در دوران کرونا شامل موارد زیر می‌شوند:

  • شکستگی دندان
  • درد شدید و غیرقابل تحمل
  • نیاز به نمونه برداری از بافت
  • تورم اطراف دهان، لثه و دندان‌ها
  • خونریزی غیر قابل بند آوردن
  • آبسه دندان
  • التهاب و عفونت لثه
  • روکش‌های ناتمام دندان
  • نیاز به مراقبت پس از جراحی
  • دندان‌های مصنوعی دردناک یا شکسته و درمان‌هایی که از قبل شروع شده و با عدم پیگیری امکان بدتر شدن شرایط دندان یا عفونت مجدد آن باشد.

انجمن دندان پزشکان آمریکا توصیه کرده است که درمان‌های غیر ضروری مثل تمیزکردن روتین دندان یا درمان‌های زیبایی دندان مخصوصا برای افرادی که بیماری‌های زمینه‌ای مثل بیماری قلبی و عروقی، بیماری‌های تنفسی، نقص سیستم ایمنی، دیابت و فشار خون دارند، به طور موقت به زمان دورتری در آینده موکول گردد.

دندان پزشکی و کرونا

اما درصورتی که دچار دندان درد در کرونا شده و یا به هر دلیل اورژانسی دیگری مجبور شدید که به دندانپزشکی در دوران کرونا مراجعه کنید، چه نکاتی را باید رعایت کنید؟ مراجعه بیماران در شرایط ضروری یا اورژانسی باید با مدنظر قرار دادن پروتکل‌های بهداشتی انجام شود تا بتوان کادر درمانی و بیمار را تا حد امکان از انتقال بیماری محافظت کرد.

این پروتکل‌ها به شرح زیر هستند:

  • حتما قبل از مراجعه به دندانپزشک، با مطب تماس تلفنی گرفته و دندانپزشک خود را از شرایط و علائم بیماری و درد مطلع کنید و از مراجعه بدون وقت قبلی خودداری نمایند.
  • در صورتی که نیاز به درمان اورژانسی داشته و دارای تست کرونا مثبت هستید و یا علائمی چون تب بالا، سرفه، تنگی نفس، بدن درد، از دست دادن حس چشایی یا بویایی یا سایر علائم مرتبط با ویروس کرونا در شما بروز کرده است،  باید قبل از مراجعه حتما دندانپزشک خود را از چنین شرایطی مطلع سازید. در صورت تست مثبت یا مشکوک بودن به کرونا ویروس، دندانپزشکان موظف هستند برای درمان‌های دندانپزشکی، بیماران را به مراکز مجهزتر بیمارستانی یا مراکز مشخص شده برای این بیماران ارجاع دهند تا از انتقال و گسترش عفونت پیشگیری شود.
  • کادر درمانی دندانپزشکی شامل دندانپزشک و دستیار دندانپزشک باید در حین درمان از تجهیزات پیشگیری مناسب مانند ماسک N95 و شیلد استفاده کنند.
  • اطمینان حاصل کنید که در درمان‌های دندانپزشکی از وسایل کاملا استریل و یکبار مصرف استفاده شده و همچنین همه سطوح قبل و بعد از هر بیمار به وسیله محلول‌های ضدعفونی تمیز گردد.
  • قبل از شروع درمان دندانپزشکی، در صورت امکان از دهانشویه‌های ضدعفونی کننده مثل آب اکسیژنه 1% برای شست و شوی دهان استفاده گردد.
  • قبل و بعد از درمان دندانپزشکی موارد توصیه شده جهت قطع زنجیره انتقال کرونا ویروس مثل ماسک زدن، رعایت فاصله اجتماعی و شستن یا ضد عفونی کردن دست‌ها را به طور مرتب رعایت کنید.

به طور کلی توصیه می‌شود در صورت لزوم رفتن به دندانپزشکی در کرونا، بیماران بدون هیچگونه اضطراب از انتقال ویروس با دندانپزشک خود تماس گرفته و قبل از اینکه درمان دندان آن‌ها پیچیده‌تر و پرهزینه‌تر شود و یا دندان آن‌ها غیر قابل درمان شود، با رعایت کلیه نکات بهداشتی به دندانپزشک خود مراجعه کنند.

کلام آخر

گره خوردن دندان درد و کرونا با یکدیگر می‌تواند یک چالش اساسی برای هر شخصی باشد. به طور کلی، پاسخ به این سوال که آیا رفتن به دندانپزشکی در دوران کرونا خطرناک است یا خیر مثبت است؛ زیرا شما در مطب دندان پزشکی با افراد زیادی ارتباط خواهید داشت، کادر درمان به شما نزدیک خواهند بود و امکان استفاده از ماسک در مراحل درمان برای شما وجود ندارد.

بنابراین، رفتن به دندانپزشکی در کرونا تنها در موارد اضطراری که به بدتر شدن شرایط شما و یا ناتمام ماندن مراحل درمان خواهند انجامید، توصیه می‌شود. در این صورت، بهتر است قبل از مراجعه حضوری به مطب با دندان پزشک خود تلفنی مشورت کرده و در صورت مراجعه حضوری، حتما پروتکل‌های بهداشتی را رعایت کنید.

Sources:

webmd.com

ada.org

دکتر امیر بلوچ
دندانپزشک
متخصص بیماری‌های دهان و دندان
متخصص دردهای فک و صورت

کلمات کلیدی :
اشتراک گذاری :

ارسال نظر