تاریخ ارسال : ۰۷ دی ۱۴۰۰
دندانها بهطور طبیعی سفید و درخشان هستند؛ اما به مرور و به دلایل مختلف، ممکن است دندانهای شما تغییر رنگ دهند. این تغییر رنگ اغلب باعث زرد شدن دندانها میشود که ممکن است همۀ دندانها، تعدادی از آنها یا بخشی از یک دندان تغییر رنگ دهد. در این مطلب از مقالات پزشکی مجلۀ سیب ابتدا میبینیم که علت زرد شدن دندان چیست، سپس به بررسی راهکارهای برطرفکردن آن میپردازیم.
فهرست مطالب
علت زرد شدن دندان چیست؟
علت زرد شدن و تغییر رنگ دندانها ممکن است موارد زیر باشد:
- مصرف بعضی مواد که رنگ دندان را تغییر میدهند (علل بیرونی)؛
- تغییرات درونی بدن در متابولیسم مواد معدنی (علل درونی)؛
- افزایش سن.
چه چیزی باعث زرد شدن دندان میشود؟
مهمترین عواملی که باعث زرد شدن دندان میشوند عبارتاند از:
- مواد غذایی: قهوه، چای، نوشابهها، بعضی میوهها و گیاهان مثل سیب و موادی که در پخت غذاها به کار میروند میتوانند باعث زرد شدن دندانها شوند؛
- تنباکو: کشیدن یا جویدن تنباکو یکی از مهمترین دلایل زردی دندانهاست؛
- بهداشت دهان و دندان ضعیف: مسواک نزدن و رسیدگی نکردن به دندانها موجب تغییر رنگ دندانها میشود؛
- بیماریها: بیماریها و روشهای درمانی بسیاری باعث تغییر رنگ دندانها میشوند. برای مثال سرطانها، رادیوتراپی سرو گردن، عفونتها و…؛
- داروها: آنتیبیوتیکهایی مثل تتراسایکلین و داکسی سایکلین، بعضی از داروهای روانپزشکی، بعضی از داروهای فشارخون و بعضی آنتی هیستامینها میتوانند باعث زرد شدن دندانها شوند؛
- شرایط محیطی: برای مثال فلوراید اضافی در آب بعضی مناطق باعث تغییر رنگ دندانها میشود؛
- افزایش سن: با افزایش سن مینای دندان نازکتر میشود و با مواد زیادی در تماس است به همین دلیل در دراز مدت دندانهای اغلب افراد سالخورده تغییر رنگ میدهد؛
- ژنتیک: بعضی افراد بر اثر عوامل ژنتیکی ممکن است دندانهای روشن یا تیرهتری داشته باشند.
چگونه از زرد شدن دندانهاجلوگیری کنیم
کلید اصلی جلوگیری از زرد شدن دندانها، رعایت بهداشت دهان و دندان است. همان طور که مواد غذایی میتوانند روی لباس شما لکهای را برجای بگذارند میتوانند روی دندانهای شما نیز لکههایی ایجاد کنند. بنابراین، پس از اینکه از خوردن این مواد غذایی لذت بردید و بعد از وعدههای غذایی مسواک زدن و استفاده از دهانشویه را فراموش نکنید.
پیشتر دیدیم که چه چیزی باعث زرد شدن دندان میشود؛ اکنون برای زرد نشدن دندان چه باید کرد؟ سعی کنید از مصرف دخانیات خودداری کنید و مواد غذایی که باعث تغییر رنگ دندانها میشوند را کمتر مصرف کنید(خصوصاً چای و قهوه که روزانه مصرف میشوند) یا بعد از مصرف آنها دندانهای خود را خوب بشویید.
درمان زرد شدن دندان ها
برای درمان زرد شدن دندان ها کارهایی در خانه میتوانید انجام دهید تا دندانهایی سفیدتر و درخشانتر داشته باشید. همچنین با مراجعه به کلینیکهای دندانپزشکی نیز میتوانید از خدمات جرمگیری و پاکسازی دندانها استفاده کنید.
جوش شیرین و هیدروژن پراکسید
خمیردندانهایی در بازار موجود است که حاوی جوش شیرین و پراکسید هیدروژن هستند و ممکن است آنها را با عناوینی مانند خمیردندان لکهبر یا سفیدکننده دندان دیده باشید.
یک مطالعه در سال 2012 نشان داد که، استفاده از خمیردندان حاوی جوش شیرین و پراکسید هیدروژن میتواند در درمان زرد شدن دندانها مؤثر واقع شود. البته توجه داشته باشید که، در مصرف این خمیردندانها زیادهروی نکنید.
ویتامین C
کمبود ویتامین C میتواند باعث تجمع بیشتر باکتری روی دندانها و لثهها شود که این تجمع به تغییر رنگ دندان منجر میشود. بنابراین، مصرف کافی ویتامین C میتواند سرعت تغییر رنگ دندانها را کاهش دهد. اما اینکه آیا ویتامین C اثر سفیدکنندگی روی دندان دارد یا نه، هنوز اثبات نشده است.
سرکه سیب
استفاده از سرکه سیب نیز یکی دیگر از راههای درمان زرد شدن دندانها است. استفاده از سرکه سیب به مقدار کم لکههای روی دندانها را کاهش میشود و دندانها را سفیدتر میکند.
دقت کنید که، سرکه سیب به این منظور باید با احتیاط مصرف شود چراکه درصورت استفادۀ زیاد از حد آن، بهدلیل خاصیت اسیدی موجب آسیب دندانها میشود.
پوست لیمو، پرتقال و موز
برخی از افراد معتقدند کشیدن پوست لیمو، پرتقال یا موز روی دندان یک راه برای درمان زرد شدن دندانهاست. این تأثیر را به ترکیبات اسید سیتریک و دی-لیمونن موجود در پوست این میوهها نسبت میدهند. تحقیقات علمی برای اثبات اثربخشی این روش وجود ندارد.
پوست این میوهها را بهآرامی به مدت 2 دقیقه روی دندانهای خود بکشید و پس از آن دندانهای خود را مسواک بزنید.
روغن نارگیل
زدن روغن نارگیل روی دندانها میتواند راهی مؤثر برای کاهش پلاکهای دندانی باشد. تجمع پلاکها روی دندان موجب تغییر رنگ دندان میشوند. بنابراین استفاده از روغن نارگیل به این منظور، سرعت زرد شدن دندانها را کاهش میدهد.
مسواک زدن منظم
مسواک زدن مهمترین بخش بهداشت دهان و دندان است. برای جلوگیری از پوسیدگی و تغییر رنگ دندانها و همچنین درمان زرد شدن دندانها بهتر است موارد زیر را رعایت کنید:
- دو بار در روز مسواک بزنید؛
- هر نوبت مسواک زدن حداقل 2 تا 3 دقیقه طول بکشد؛
- از حرکات چرخشی مسواک استفاده کنید؛
- لثهها را مسواک نزنید و سعی کنید با ملایمت این کار را انجام دهید؛
- مطمئن شوید که همۀ سطوح دندانها را مسواک زدهاید.
کیتهای سفیدکنندۀ دندان
این کیتها را هم دندانپزشکان میتوانند برای شما استفاده کنند و هم خودتان در خانه از آنها استفاده کنید. در این روش در یک کیت، که به شکل کاور دندانهاست، از ژل سفیدکننده استفاده میشود و 2 تا 4 ساعت یا در طول شب روی دندانها قرار داده میشود.
بهتر است از محصولاتی استفاده کنید که حاوی 10درصد پراکسید کاربامید باشند چراکه انجمن دندانپزشکی آمریکا (ADA) به استفاده از این محصولات توصیه کردهاند.
استفاده از شارکول فعال (شارکول نوعی زغال چوب طبی است)
با توجه به اینکه شارکول بسیار جاذب است، گفته میشود که استفاده از شارکول روی دندانها موجب لکهبری و از بین رفتن باکتریها و سموم میشود.
شما میتوانید یک کپسول شارکول را باز کنید و محتویات آن را بر روی مسواک خود قرار دهید و به مدت چند دقیقه بهآرامی مسواک بزنید. اگر دندانهایتان حساس هستند، میتوانید شارکول را روی دندانهای خود قرار دهید و بعد از 2 دقیقه بشویید.
یک راهکار دیگر ترکیب شارکول با دهانشویه است. دقت کنید که بعد از استفاده از شارکول حتماً دهان خود را بهخوبی با آب بشویید.
بعضی از خمیردندانها نیز حاوی شارکول هستند.
درمانهایی که دندانپزشکان برای درمان زردی دندانها استفاده میکنند
علاوه بر روشهای گفتهشده که میتوانید در خانه انجام دهید، با مراجعه به یک کلینیک دندانپزشکی نیز میتوانید از خدمات آنها برای سفیدکردن دندانهای خود استفاده کنید. مهمترین پروسههای دندانپزشکی که به این منظور نیز استفاده میشوند بلیچینگ، لمینت و کامپوزیت هستند.
پرسشوپاسخ
- چه چیزی باعث زرد شدن دندان میشود؟ زرد شدن دندانها یا در اثر مصرف بعضی از مواد است یا در اثر بیماریها و تغییرات درونی بدن است یا در اثر افزایش سن.
- بهترین درمان زرد شدن دندان ها چیست؟ بهترین درمان زرد شدن دندان ها مسواک زدن مرتب است. بلیچینگ نیز یک روش کارآمد در سفیدکردن دندان است.
- چگونه میتوان از زرد شدن دندانها جلوگیری کرد؟ رعایت بهداشت دهان و دندان مهمترین راه پیشگیری از زرد شدن دندانهاست.
منابع
https://www.medicalnewstoday.com